BiH
9

Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH će iduće sedmice izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Rogatice.

Ilija i Miloš Vukašinović, Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, te Pero Radović su optuženi za ubistva 20 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Karačići. Na teret im je stavljeno da su vršili pretres kuća i pljačkanje u rogatičkim selima. Izricanje presude zakazano je za utorak, 30. augusta.

Optuženi Enes Ćurić će svjedočiti u svoju korist u srijedu, 31. augusta. Njemu se, zajedno sa Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem, Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, sudi za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Odbrana Milorada Mrđe, kako je planirano, u četvrtak, 1. septembra, početi će sa svojim dokaznim postupkom. S Miloradom Mrđom, za zločin počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Sanskom Mostu optuženi su Goran i Ranko Mrđa, te Mile Kokot. Na teret im se stavljaju ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja, te druga psihička i fizička zlostavljanja od 1992. do 1994. godine.

Završne riječi Tužilaštva BiH bit će iznesene također u četvrtak na suđenju Draganu Glogovcu, koji je optužen da je od juna do kraja augusta 1992. godine, s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” na području Zavidovića.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Bužimu, Kotor-Varoši, Trnovu, Doboju, Odžaku, Srebreniku, Srebrenici, Livnu, Mostaru, Ljubuškom, Čapljini, Hadžićima, Prijedoru, Konjicu i drugim gradovima, javlja BIRN BiH.