BiH
1

Naredne sedmice presuda za zločine na Korićanskim stijenama

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Naredne sedmice Sud BiH će izreći presude za zločine počinjene 1992. u Zvorniku i na Korićanskim stijenama.

Presuda Slobodanu Grujiću, optuženom da je u maju 1992. učestvovao u zarobljavanju i ubistvu 10 civila Bošnjaka na lokalitetu Pandurica kod Zvornika, bit će izrečena u četvrtak, 14. februara.

Narednog dana bit će izrečena presuda Apelacionog vijeća četvorici bivših pripadnika prijedorske policije koji su optuženi za učešće u ubistvu preko 150 bošnjačkih civila na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić, u avgustu 1992.

Presuda Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću bit će izrečena nakon obnovljenog suđenja i ukidanja prvostepene presude kojom su bili osuđeni za ovaj zločin.

Za četvrtak je zakazan početak obnovljenog suđenja Momiru Pelemišu, optuženom za genocid u Srebrenici.

Pelemiš je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, bio osuđen na 16 godina zatvora.

Dan ranije pred Apelacionim vijećem bit će iznesene žalbe na presudu kojom su Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja osuđeni za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

U ponedjeljak, 11. februara, o krivici će se izjasniti Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić, koje optužnica tereti za zločin u Prijedoru.

Isti dan bit će nastavljena suđenja Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločine u selu Trusina kod Konjica, kao i Savi Babiću, kojem su na teret stavljeni zločini u Bratuncu.

U ponedjeljak i petak suđenje će biti nastavljeno Goranu Sariću, optuženom za zločine u Sarajevu.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH biće saslušani 12. februara na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, te Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, kojima su na teret stavljeni zločini u logoru Dretelj kod Čapljine.

Istog dana bit će nastavljeni postupci protiv Edina Džeke, optuženog za zločine u Trusini i Jablanici, te Predraga Milisavljevića, Miloša Pantelića i Ljubomira Tasića, optuženih za zločine u Višegradu.

Također, za utorak su zakazani nastavci suđenja Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću za zločine u Bratuncu, te Fikretu Planinčiću, Seadu Menzilu, Rasimu Lišančiću i Mirsadu Vatraču za zločine počinjene u selu Sredari kod Kotor-Varoši.

Novi svjedoci u srijedu bi trebalo da budu saslušani na suđenju Veselku i Ivi Ragužu, koji su optuženi za zločine u Stocu i Čapljini, te Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, kao i Branku Vlači, kome su na teret stavljeni zločini u Vogošći.

Vještak bi se u srijedu trebao izjasniti o zdravstvenom stanju optuženog Miluna Kornjače, kome se sudi za zločine u Čajniču, a istog dana suđenje će biti nastavljeno i Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Za četvrtak je zakazan nastavak suđenja Željku Jukiću za zločine u Prozoru, kao i Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, kojima su na teret stavljeni zločini na području općine Hadžići.

U petak će biti nastavljeno suđenje Predragu Prošiću, optuženom za zločine u Sanskom Mostu, te Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, kojima se sudi za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Za narednu sedmicu zakazani su i nastavci obnovljenih suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

U ponedjeljak je nastavak preslušavanja iskaza u postupku protiv Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici, a dan kasnije i na suđenju Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, kojima su na teret stavljeni zločini u Bosanskoj Krupi.

Obnovljeno suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine u Bugojnu, zakazano je za srijedu, prenosi BIRN - Justice Report.