Sud BiH
0

Naredne sedmice presuda Albini Terzić za zločine u Odžaku

FENA
Sud BiH u petak, 19. oktobra, izreći će presudu Albini Terzić, optuženoj za zločine počinjene nad srpskim civilima u Odžaku 1992. godine.

U utorak, 16. oktobra, trebalo bi početi suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Oni su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima u općini Zvornik, gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 zarobljenih Bošnjaka.

Apelaciono vijeće Suda BiH u četvrtak, 18. oktobra, saslušat će žalbe na presudu Momiru Pelemišu i Slavku Periću, koji su prvostepenom presudom u oktobru 2011. osuđeni na 16, odnosno 19 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Za ponedjeljak i četvrtak zakazano je iznošenje završnih riječi na suđenju Esi Maciću, optuženom za zločine počinjene u Konjicu.

U ponedjeljak i petak nastavit će se dokazni postupak Optužbe na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi za ubistva 22 Hrvata u selu Trusina 1993. godine. Bojadžić, koji je optužen i za zločine počinjene u Jablanici, pred sudijama će se pojaviti u četvrtak.

Suđenje Edinu Džeki, koji je optužen da je, kao pripadnik jedinice Zulfikar pri Armiji BiH (ABiH), učestvovao u zločinima počinjenim u Trusini i Jablanici, nastavit će se u utorak.

Za ponedjeljak je zakazan i nastavak suđenja Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću za zločine počinjene u Čajniču, dok će dan kasnije Tužilaštvo BiH pozvati novog svjedoka na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu.

Veselin Vlahović zvani Batko, optuženi za silovanja, ubistva i druge zločine počinjene u Sarajevu, i Zemir Kovačević, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ubistva u Bosanskom Brodu, u sudnicama će se pojaviti u srijedu, 17. oktobra.

U četvrtak se nastavlja suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići, a tog dana će novi svjedoci biti saslušani na suđenju Željku Jukiću, optuženom za zločine počinjene u Prozoru.

Narednog dana bit će nastavljeno suđenje Goranu Sariću, koji se tereti za zločine počinjene u Sarajevu, te Predragu Prošiću, optuženom za zločine počinjene u Sanskom Mostu.

U ponedeljak bit će nastavljeno obnovljeno suđenje Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Željku Stojniću i Dušanu Jankoviću za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, a tog dana, kao i u utorak, pred Apelacionim vijećem će biti nastavljeno i suđenje Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, kojima su na teret stavljeni zločini počinjeni u Bosanskoj Krupi, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.