Općina Centar
0

Naredne sedmice počinje sanacija krova u Čekaluši 27

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
U Općini Centar je, na inicijativu načelnika Dževada Bećirevića, 18. septembra 2009. godine održan sastanak predstavnika Općine i drugih institucija radi dogovora o što skorijoj sanaciji krova zgrade u ulici Čekaluša 27, uništenog u katastrofalnom požaru 3. septembra ove godine.

Sastanku su, osim načelnika Bećirevića, zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Kenana Reše i uposlenika Službe za stambene poslove Općine, prisustvovali i predstavnici Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo, firme "Sarajevostan" (upravitelja zgrade) i Triglav osiguranja, kao i stanar zgrade Ahmed Burazerović.

Općinski načelnik je naglasio da je, zbog pogoršanja vremenskih uslova, potrebno što prije sanirati krovnu konstrukciju u Čekaluši 27 - što će, prema predmjeru i predračunu "Sarajevostana", koštati oko 28.000 KM.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo stambene politike KS izdvoji 7.000 KM, Triglav osiguranje 16.000 KM, dok se načelnik Bećirević obavezao da će razgovarati sa gradonačelnikom Alijom Behmenom (koji nije bio u mogućnosti prisustvovati sastanku) o tome koliko će Gradska uprava moći izdvojiti novca iz svog budžeta za tu namjenu. Ostatak sredstava za sanaciju krova će obezbjediti Općina Centar. Potpisivanje ugovora o izvođenju radova se očekuje tokom naredne sedmice, kada će početi sanacija krovne konstrukcije.

Prema riječima načelnika Bećirevića, Općina Centar će također finansirati narednih šest mjeseci privremeni smještaj porodica čiji su stanovi znatno oštećeni u požaru. Osim toga, Općina će učestvovati i u finansiranju troškova sanacije uništenog stana Ahmeda Burazerovića – koji je ovom prilikom zahvalio svima na velikoj pomoći bez koje se njegova porodica ne bi mogla vratiti u obnovljeni dom.