BiH
1

Naredne sedmice počinje sanacija dijela šetnice u Ferhadiji

FENA
Sredinom naredne sedmice počinju radovi na sanaciji šetnice na dijelu ulice Ferhadija i to od Gajevog trga do ulice Ćemaluša koji administrativno pripada Općini Centar. Paralelno sa zamjenom postojećih ploča planirana je i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Općina Centar će za ove projekte izdvojiti oko 620.000 KM, od čega će za popločavanje biti utrošeno 500.000 KM, a 120.000 KM za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, koja je realizator projekta sanacije tog dijela šetnice, pribavila je osim potrebne dokumentacije i saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo.

Na zahtjev Zavoda bit će postavljane istovjetne granitne ploče debljine osam centimetara, kao i na dijelu općine Stari Grad, a bit će zadržana i obilježena "sarajevska ruža" na mjestu masakra 1992. godine kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana dok su čekali u redu za hljeb.

Glavni projekt sanacije pomenutog dijela šetnice uradila je firma Saraj Inženjering d.o.o. Sarajevo.

Za izvođača radova angažovana je građevinska firma Sela, a za nadzor Energotehnika iz Doboja.

Rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže će raditi Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija.