BiH
0

Naredne sedmice otvaranje grobova u Hutovom blatu

FENA
Stručni arheološki tim predvođen mr. Snježanom Vasilj i danas je na lokalitetu Desilo u Hutovom blatu nastavio raščišćavanje tumulusa (grobnice) koja datira iz željeznog ili bronzanog perioda, potvrdila je Agenciji Fena mr. Vasilj.

Ona je čišćenje nasutog dijela konstrukcije tumulusa ocijenila iznimno teškim i sporim, što stručni tim radi nekoliko proteklih dana.

Novost je da je arheološki tim na površini grobova, njih devet u okviru tumulusa, pronašao sloj pepela, što ukazuje na to da je na njima vršen određeni obred spaljivanja.

Stručni tim je, kazala je Vasilj, tumulus očistio tek dopola te se očekuje da će čišćenje trajati još dva do tri dana. Nakon toga, slijedi arhitektonsko i geodetsko crtanje te snimanje tumulusa iz profila, a otvaranje grobova moglo bi uslijediti u srijedu ili četvrtak naredne sedmice.

Originalna konstrukcija tumulusa sačuvana je samo na visini od pola metra i sastoji se od sitnog i krupnog kucanog kamena pomiješanog sa zemljom. Ispod konstrukcije nalaze se grobovi sačinjeni od kamenih ploča.

U grobnicama ovog tipa moguće je naići na bogate grobne priloge, oružje ili nakit, koji će pomoći u dataciji grobova i kulturnoj identifikaciji.

Ovo vrijedno nalazište jučer je posjetio i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, koji je ostao iznenađen mistikom i historijskom vrijednošću tumulusa s grobovima. On je obećao nastavak podrške Federalnog ministarstva kulture ovom projektu, kazala je Vasilj u izjavi za Fenu.