BiH
0

Naredne sedmice konstituirajuća sjednica Komisije za izbor ombudsmena BiH

FENA
Konstituirajuća sjednica Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za izbor ombudsmena za ljudska prava BiH trebala bi biti održana početkom naredne sedmice, najavljeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Kao što je poznato, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine na sjednici 26. septembra prošle godine nije imenovao ombudsmena za ljudska prava BiH, što je značilo da proceduru imenovanja ombudsmena treba ponoviti.

Dom naroda i Predstavnički dom PSBiH imenovali su polovinom decembra prošle godine Ad hoc komisiju za imenovanje ombudsmena, međutim, konstituirajuća sjednica ovog parlamentarnog tijela koja je bila zakazana za 16. januar odgođena je zbog spriječenosti dijela članova da učestvuju u njenom radu.

U međuvremenu, zainteresiranost da se proces imenovanja ombudsmena za ljudska prava ubrza iskazao je i Ured visokog predstavnika (OHR) koji smatra da nema potrebe da se mijenja Zakon o državnom ombudsmenu BiH i da on sadrži jasne kriterije za imenovanje koje ad hoc komisija treba dodatno razraditi i provesti proceduru odabira i prijedloga kandidata.

OHR se, također, zalaže za transparentan izbor uz uključivanje javnosti i civilnog sektora.

Inače, očekuje se da će na prvoj sjednici Ad hoc komisija definirati uvjete javnog poziva za prijavu kandidata za ombudsmene za ljudska prava BiH, saopćeno je.