BiH
0

Naredne sedmice Federalni parlament usvaja budžet FBiH za 2015. godinu

FENA
Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2015. godinu, koji iznosi 2.334.147.169 KM u ponedjeljak će po hitnom postupku razmatrati Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, jer 31. marta ističe Odluka o privremenom finansiranju FBiH - rekao je danas potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Saša Mitrović.

Da bi ovogodišnji budžet bio u potpunosti usvojen treba ga nakon Predstavničkog utvrditi i Dom naroda Federalnog parlamenta.

"Kolegij Doma naroda još nije odredio datum za razmatranje ovogodišnjeg budžeta FBiH, ali sigurno se neće dopustiti da građani trpe neusvajanje budžeta", izjavila je za Fenu predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Dodala je da su u toku intenzivni stranački pregovori, smatrajući da bi prvo trebalo doći do imenovanja nove Vlade Federacije BiH, a potom do usvajanja budžeta.

"Istog dana kada bude imenovano Vijeće ministara BiH bit će imenovana i Federalna vlada", kazao je Mitrović, dodajući da će zbog tehničkih razloga Dom naroda najvjerovatnije u utorak, 31.marta, razmatrati budžet.

Ovogodišnji budžet Federacije je za 141,4 miliona KM ili 5,7 posto manji u odnosu na budžet za 2014. godinu.

U odnosu na Nacrt, koji je utvrdila Vlada FBiH 29. oktobra 2014. godine, u iznosu od 2.345.247.169 KM, utvrđeni Prijedlog budžeta za 2015. godinu je manji za 11,1 milion KM.

"Također, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma u ponedjeljak naći će se i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2015. godinu i tri prijedloga finansijskih planova vanbudžetskih fondova za 2015. godinu: Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje", istakao je za Fenu predsjednik Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić.

Potvrdio je da za danas nisu nikakvi zvanični sastanci planirani između koalicionih partnera (SDA, HDZBiH i DF) u vezi s imenovanjem državne i federalne vlasti.