BiH
0

Naredne godine Centar za zdravo starenje u općini Centar

FENA
Općinsko vijeće Centar prihvatilo je, na sjednici 5. marta, inicijativu predsjedavajuće Općinskog vijeća Varje Nikolić koju je podržao općinski načelnik Dževad Bećirević za pokretanje aktivnosti za osnivanje centra za zdravo starenje na području te središnje sarajevske općine.

Tim povodom, u Općini Centar održan je prvi sastanak stručnog tima za praćenje realizacije projekta ''Centar za zdravo starenje na području Općine Centar''.

Članovi tima su stručnjaci iz oblasti psihologije, gerijatrije, medicine, arhitekture i ostalih oblasti koji mogu pomoći osnivanju centra za zdravo starenje.

Na sastanku je koordinatorica Centra za zdravo starenje u Općini Novo Sarajevo Sejdefa Bašić-Ćatić prezentirala iskustva u radu Centra koji je u Novom Sarajevu osnovan prije dvije godine, kao prvi takav centar u Kantonu Sarajevo.

Ona kaže da su im, zahvaljujući dobrim rezultatima aktivista Centra, koji rade na volonterskoj osnovi, na obuku dolazili predstavnici iz zemalja regije - Crne Gore, Srbije, Makedonije pa čak i iz jedne općine iz Istanbula.

U Centru imamo kurseve za strane jezike i rad na računaru, te likovne, muzičke, kulinarske sekcije i radionice za izradu rukotvorina.

Naši članovi rade i preventivnu i korektivnu gimnastiku prilagođenu njihovoj životnoj dobi, a imamo i medicinsko savjetovalište i organiziramo mnoga druga predavanja interesantna za starije osobe.

Finansijsku samoodrživost projekta postižemo zahvaljujući donatorskim sredstvima, zatim od iznajmljivanja naših prostorija za multimedijalne namjene, kao i od članarine u simboličnom iznosu koju su uveli sami članovi našeg centra - kazala je Sejdefa Bašić-Ćatić.

Istaknuto je da će se, u cilju uštede vremena i finansijskih sredstava prilikom osnivanja centra za zdravo starenje u općini Centar, koristiti iskustva iz Novog Sarajeva.

Na prijedlog načelnika Dževada Bećirevića, članovi tima su već obišli poslovni prostor u Maršala Tita 12 koji bi, uz adekvatno renoviranje, bio pogodan za rad centra za zdravo starenje.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Varje Nikolić kaže da su njihovi naredni koraci pokretanje izrade projektne dokumentacije s marketinškim planom centra, a potpisivanje protokola o saradnji Općine Centar s NVO ''Partnerstvo za javno zdravlje'' i Crvenim krstom na tom projektu planirano je za naredni mjesec.

  • Planiramo da svečano otvaranje centra za zdravo starenje bude naredne godine u povodu 2. maja - Dana Općine Centar - rekla je Nikolić i dodala da angažirani na tom projektu rade na volonterskoj osnovi.

  • Osim Varje Nikolić i Sejdefe Bašić-Ćatić, u stručnom timu za praćenje realizacije projekta ''Centar za zdravo starenje'' u Općini Centar su Bakir Nakaš, član Predsjedništva Crvenog križa/krsta općine Centar; Svjetlana Fabijanč, koordinatorica projekta ''Sarajevo zdrav grad''; Zora Ostojić, vijećnica Općinskog vijeća Centar; Emina Kujundžić, studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Samira Selimović, uposlenica Hitne pomoći u Sarajevu, Vera Brigić, aktivistkinja MZ ''Džidžikovac-Koševo I''; Pavle Krstić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja i Nedjeljko Despotović, savjetnik predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar - saopćila je Općina Centar.