Simbol života i nove nade
0

Narcisom protiv izlječive bolesti raka dojke

FENA
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
U organizaciji Udruženja građanki "Renesansa" danas je ispred sarajevske Katedrale upriličeno obilježavanje Dana narcisa pod nazivom "Narcisom protiv raka dojke", a prolaznicima su, osim članica udruženja, i predstavnici vlasti dijelili narcise.

Ovo je već tradicionalna akcija građanki ovog udruženja, a obilježava se jer cvijet narcis simbolizira proljeće, novi početak, novi život, novu nadu, pa tako i borbu protiv raka.

Uime Udruženja "Renesansa" Jadranka Šimunac, kazala je da se ovom akcijom želi ukazati na činjenicu da je rak dojke u više od 90 posto slučajeva izlječiv ako se otkrije na vrijeme, a cilj je i pozvati građanke da se odgovornije postave prema svom zdravlju.

"Iako sada postoje sofisticirane terapije za liječenje ove bolesti, sve je veći broj oboljelih žena i operativno tretiranih", dodala je Šimunac, navodeći da ovo udruženje vrši akciju educiranja žena o ovoj opakoj, ali izlječivoj bolesti.

Problemi s kojim se susreću žene članice udruženja su brojni među njima su i oni materijalne prirode, velike liste čekanja za hemoterapije, za mamografiju itd.

Narcise je danas dijelio i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić koji je okupljenim novinarima kazao da je tu kao građanin da bi udruženju "Renesansa" pomogao da prikupe novac za liječenje svojih članica.

Naglasio je da Vlada KS-a, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a pružaju podršku ovakvim akcijama kroz svoj angažman, ali i kroz finansijsku podršku.