BiH
34

Narandžasti meteoalarm: U naredna dva dana nas očekuju obilne padavine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni hidrometeorološki zavod danas je izdao upozorenje za narandžasti meteoalarm koji se odnosi na četvrtak, 11. i petak, 12. septembra.

Narandžasti meteoalarm znači neuobičajene vremenske prilike s mogućim štetama i ljudskim žrtvama, zbog čega se preporučuje oprez, redovno informiranje o očekivanim meteorološkim uvjetima te svjesnost o mogućim rizicima.

Ovaj se put on odnosi na obilnije padavine koje se očekuju na jugu, jugozapadu, sjeverozapadu i dijelovima centralne Bosne. Očekivana količina padavina je od 40 do 70, a lokalno i iznad 70 litara po metru kvadratnom.

U četvrtak, 11. septembra nas očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U većem dijelu naše zemlje se očekuju obilne padavine. Očekivana količina padavina u toku 24h: na istoku i sjeveroistoku od 10 do 20, lokalno iznad 25 l/m2, u ostatku zemlje od 40 do 70, lokalno i iznad 80 l/m2 . Jutarnje temperature od 11 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 16 do 22, na jugu, istoku i sjeveroistoku do 27 °C.

U petak, 12. septembra, preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima rijetko praćenih grmljavinom. Očekivana količina padavina od 3 do 10, lokalno do 15 l/m2, na sjeverozapadu i jugozapadu Bosne od 20 do 50 l/m2. Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 18 do 23, na jugu do 26 °C.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana, u većem dijelu Bosne, se očekuju pljuskovi rijetko praćeni grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar, slab, na sjeveru zemlje sjeveroistočni, a u ostatku jugozapadni. Dnevne temperature od 22 do 29 °C.