IDDEEA
0

Napredak u radu nadležnih za lična dokumenta

FENA
U Briselu je danas održan prvi sastanak monitoring timova BiH i Evropske komisije u kojima su predstavnici Evropske unije informisani o radu institucija BiH nakon uvođenja bezviznog režima.

Predstavljen je izvještaj iz kojeg je vidljivo da je u oblasti sigurnosti dokumenata nastavljen napredak u radu nadležnih organa koji izdaju dokumente, a posebno u segmentu tehničke podrške za koju je nadležna Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Podržana je strategija razvoja sistema identifikacionih dokumenata u BiH koju je na prijedlog IDDEEA-e usvojilo Vijeće ministara, a izražena su i očekivanja rješavanja konačnog smještaja IDDEEA-e u narednom periodu.

Istaknuto je da sve institucije koje učestvuju u lancu izdavanja dokumenata, a pogotovo MUP-ovi i općine, moraju nastaviti sa provođenjem antikorupcionih programa i češćim inspekcijskim nadzorima službenika koji rade na izdavanju dokumenata, kao i sa kontinuiranim provođenjem programa edukacija.

Kako je saopćeno iz IDDEEA-e, naglašena je neophodnost usvajanja zakonskih propisa vezanih za vođenje matičnih knjiga i digitalno potpisivanje u FBiH i Brčko Distriktu BiH te nastavak implementacije projekata u Republici Srpskoj u kojoj su ovi propisi već na snazi.

Potpunom digitalizacijom matičnih knjiga proces izdavanja pasoša će se učiniti još efikasnijim za građane BiH, napominju iz ove agencije.