RAK
0

Napredak u audiovizuelnoj politici i medijima

FENA
U Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za period oktobar 2007.- oktobar 2008., Evropska komisija je konstatirala da je napredak postignut u audiovizuelnoj politici i medijima koji su u nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U poglavlju 2.6. “Informaciono društvo i mediji” Izvještaja o napretku, Evropska komisija navodi: “ Napredak je postignut u području audiovizuelne politike i medija. RAK je usvojio nekoliko kodeksa i odluka: Kodeks o emitovanju RTV programa, Pravilo o načinu donošenja i uvjetima dozvole za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga te uspostavila Forum o digitalnoj zemaljskoj televiziji (DTT).

Kako se navodi u saopćenju RAK-a, Kodeks o emitovanju RTV programa je posebno važan korak prema harmonizaciji legislative s Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji i s Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Kodeks je, ističe RAK, usvojen nakon opsežnih javnih konsultacija i uključuje odredbe o udjelu evropskih djela, zaštiti maloljetnika, zaštiti privatnosti, izvještavanju sa suđenja, kao i suđenja na kojima učestvuju maloljetnici, štetnom ponašanju, erotskim i pornografskim programima, obavezi informiranja javnosti u vezi s programskim sadržajima i strožija pravila o graničnom periodu (ograničavanje programa koji nisu pogodni za maloljetnike u kasne večernje termine).

Evropska komisija je također konstatirala da su u periodu izvještavanja povećane prijetnje nezavisnosti Regulatorne agencije za komunikacije, uslijed usvajanja novog Zakona o plaćama i naknadama, kao i zbog neriješenog pitanja imenovanja generalnog direktora.

Preporuka Evropske komisije, kako stoji u saopćenju RAK-a, jest da se osigura funkcionalna nezavisnost te agencije.