Nikola Špirić
0

"Napredak mora doći iz BiH"

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Iz razgovora koje je delegacija BiH vodila u Washingtonu vidljivo je da se očekuje da dalji napredak na putu ka evroatlantskim integracijama dođe upravo iz BiH, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

"Mislim da je gubljenje vremena za one koji očekuju da će neko različitim rezolucijama promijeniti stanje u BiH", rekao je Špirić za RTRS.

On je naglasio da se u Washingtonu insistira na kompromisu i konsenzusu koji mora da dođe iz BiH i da to potvrđuje stav i državnog sekretara Hillary Clinton nedavno izrečen u Parizu.

"Ja sam zagovornik da je moguće graditi funkcionalnu državu BiH na dejtonskim principima, ali svi oni koji potkopavaju dejtonske temelje BiH nastoje da proizvode nestabilnost i da se ta nestabilnost produkuje time što se traži podrška i izvan BiH", kaže Špirić.  

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je tokom Molitvenog doručka u Washingtonu u razgovoru sa premijerom Španije Joseom Luisom Zapaterom  rekao da BiH mnogo očekuje od španskog predsjedavanja EU i zatražio podršku za integracije BiH u Uniju.   

Špirić se u State Departmentu sastao sa pomoćnikom zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Stuartom Jonesom kojeg je informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Na 58. molitvenom doručku u Washingtonu, koji za goste iz cijelog svijeta tradicionalno organizuju američki senatori i kongresmeni zajedno sa predsjednikom SAD, ove godine prisustvovali su zvaničnici iz 189 zemalja, među kojima i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, te ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. 
Molitveni doručak tradicionalno se održava prvog četvrtka u februaru, a ove godine na skupu su govorili predsjednik SAD Barack Obama, državni sekretar Hillary Clinton i specijalni gost, premijer Španije Jose Luis Zapatero.