BiH
2

Napredak kada su u pitanju preporuke monitoring tima za BiH

FENA
U svrhu boljeg razumijevanja aktualne političke situacije u BiH, kao i prezentacije rada Vlade Federacije BiH kada je u pitanju jačanje lokalne samouprave, na 26. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu obratio se federalni ministar pravde Zoran Mikulić.

On je ocijenio da je postignut vidan napredak kada su u pitanju preporuke monitoring tima za BiH, ali je potrebno nastaviti kontinuiran dijalog bez predrasuda između institucija u BiH, u svrhu ispunjenja svih zahtjeva koje BiH treba ostvariti na putu ka europskim integracijama.

U nastavku govora, ministar Mikulić je istakao da glavnu smetnju u procesima jačanja lokalne samouprave predstavlja više razina vlasti, kao i nejasno definirane nadležnosti između njih. Dodao je da više razine vlasti ne žele prepustiti svoje ovlasti općinama i gradovima i takva praksa onemogućava jačanje lokalnih zajednica.

Mikulić je naglasio da osim nejasno definiranih nadležnosti, problem predstavljaju i aktualni politički odnosi u FBiH.

Na kraju se Ministar osvrnuo na političke razgovore koji se vode o izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, i koji bi ujedno mogli biti početak rješenja problema lokalnih zajednica i njihovog jačanja.

Nakon govora, Federalni ministar pravde Zoran Mikulić je odgovarao na pitanja u svezi aktualne političke situacije u zemlji kao i opravdani bunt građana.

Istakao je da Vlada FBiH ima apsolutno razumijevanje za opravdane zahtjeve građana i njihovo nezadovoljstvo ekonomskim i političkim stanjem u zemlji dodajući da Vlada također neće pristati da se razna politička i ekonomska pitanja rješavaju suprotno Ustavu i zakonima.