Miroslav Lajčak
0

Napravljen je veliki napredak za tranziciju OHR-a

SRNA
Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak rekao je da je u BiH napravljen veliki napredak od kada je u februaru prošle godine usvojen program pet plus dva za tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Lajčak je prije početka sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) izjavio da je usvajanje amandmana 1 na Ustav BiH za Brčko distrikt u Predstavničkom domu parlamenta BiH snažna i dobra vijest, istakavši da je činjenica da prudski proces ima rezultate i da će to sigurno izazvati reagovanje UO PIK-a.

"Mi danas i sutra na sjednici ocjenjujemo napredak i ono što nije učinjeno od prošlog septembra, kada je PIK posljednji put zasjedao u Briselu", rekao je Lajčak.

On je današnje potpisivanje zajedničke izjave tri stranačka lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića ocijenio obećavajućim sporazumom.

"Bitno je da se proces nastavlja u duhu kompromisa i dogovora i ovim se potvrđuje prudski sporazum", rekao je Lajčak.

On je naglasio da nakon formalnog usvajanja amandmana za Brčko sutra u Domu naroda treba nastaviti sa rješavanjem pitanja vojne i državne imovine.

Lajčak je naglasio da kao jedan od uslova za zatvaranje OHR-a treba obezbijediti i normalnu političku atmosferu.

U Sarajevu je danas počela dvodnevna sjednica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira pod predsjedavanjem Lajčaka.

Kako je ranije saopštio OHR, tokom razgovora sa presjedavajućim Savjeta ministara Nikolom Špirićem i stranačkim liderima Upravni odbor će raspravljati o kašnjenjima u ključnim reformama, uključujući i rješenje pitanja raspodjele državne i vojne imovine.

Prethodno su Dodik, Čović i Tihić održali sastanak u Sarajevu na kojem su ocijenili kao pozitivne do sada ostvarene rezultate prudskog procesa i dogovorili da poslanički klubovi ove tri partije u parlamentu BiH sa ostalim strankama pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH prema sadržaju i principima definisanim u Prudu.