BiH
0

Naplata RTV takse kreće se oko 65%

NINA
Plaćanje RTV pretplate je znatno poraslo te se sada na razini cijele zemlje kreće oko 65 posto, javila je agencija NINA.

"Što se tiče upravnih odbora, to još uvijek nije dovoljno", kazao je predsjednik Upravnog odbora FTV-a Slavo Kukić dodajući da postoji lagani rast od prelaska na novi sistem naplate preko telekom operatera.

Iako je to ohrabrujući pokazatelj, istaknuo je Kukić, to nije dovoljno pa se planira da se u naplativosti RTV takse dođe na nivo kao i u drugim tranzicijskim zemljama. Navodeći kao primjer Sloveniju koja ima naplativost veću od 95 posto te Hrvatsku kod koje je naplativost iznad 90 posto, Kukić je kazao kako se planira dosegnuti nivo naplativosti u Hrvatskoj, i to u idućih godinu dana. Prema njegovim riječima, ohrabruje i činjenica kako Federalna televizija ima konstantan nivo gledanosti, koja na području Bosne i Hercegovine iznosi 25 posto.

Dnevni list naglašava da početak emiovanja PBS-a nije smanjio gledanost Federalne televizije. Što se tiče nedavnih problema oko prenosa islamskih vjerskih svečanosti u povodu Bajrama, Kukić je istaknuo da je Javni radiotelevizijski servis bio dužan prenositi sve najveće vjerske svečanosti, što uključuje dva Božića, dva Uskrsa, dva Bajrama i židovski vjerski praznik. Iako je Islamska zajednica zabranila PBS-u i FTV-u da prenose Bajram iz svih džamija, Kukić tvrdi da će se FTV potruditi da taj praznik obilježi kako to njemu i dolikuje.