Analiza RAK-a za 2009.
0

Naplaćeno 139.000 KM kazni

SRNA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u 2009. godini donijela ukupno 64 rješenja po osnovu kršenja relevantnih pravila i propisa, te uslova izdatih dozvola i Zakona o komunikacijama BiH, navodi se u analizi slučajeva za 2009. godinu koju je objavila ova agencija.

U saopštenju RAK-a ističe se da izvještaj daje uvid u broj i vrstu izrečenih kazni u 2009. godini, izražen kroz pregled izrečenih izvršnih mjera korisnicima dozvola, pregled drugostepenih odluka po žalbama, informaciju o sudskim postupcima pokrenutim protiv Agencije u prošloj godini te komparativnu analizu kršenja pravila Agencije za period od 1998. do 2009. godine.

Od ukupno 64 rješenja donesenih u prošloj godini njih  55  odnose se na kršenja pravila i propisa iz oblasti emitovanja, a devet rješenja je izrečeno po osnovu kršenja pravila iz oblasti telekomunikacija. 

Prema vrsti izvršnih mjera, na nivou Agencije ukupno je izrečeno 11 novčanih kazni, a  naplaćeni iznos je 139.000 KM, 28 pismenih, pet usmenih upozorenja i po deset izvršnih mjera suspenzije i oduzimanja dozvole.  

Kada je riječ o sektoru emitovanja, od ukupno 55 izvršnih mjera  izrečeno je  devet novčanih kazni i ukupno naplaćeno  39.000 KM, 28 pismenih, pet  usmenih upozorenja, deset  izvršnih mjera suspenzije  i tri  izvršne mjere oduzimanja dozvole.  

U odnosu na prethodnu godinu koju je karakterisalo smanjenje broja izrečenih izvršnih mjera

u oblasti emitovanja, u 2009. godini došlo je do porasta kršenja od čega je najviše izražen porast pismenih upozorenja čiji se broj povećao za oko 36 odsto.

Takođe, za razliku od prethodnih godina, izrečen je značajan broj mjera suspenzije kao i tri mjere oduzimanja dozvole.

Kada je riječ o  sektoru telekomunikacija, u 2009. godini izrečeno je ukupno devet sankcija zbog kršenja pravila iz ove oblasti. 

Od tog broja, izrečene su dvije novčane kazne  u ukupnom iznosu od 100.000 KM. 

Pored novčanih sankcija, u 2009. godini je izrečeno sedam mjera oduzimanja dozvole zbog neizmirivanja finansijskih obaveza po osnovu korištenja dozvola iz oblasti komunikacija.

"RAK će i dalje nastaviti da štiti interese svih korisnika i operatera telekomunikacionih usluga u BiH, u smislu nediskriminatorskog pristupa, kvaliteta i cijena usluga, za dobrobit svih građana BiH", kaže se u saopštenju.