Mladi u globalnom takmičenju
2

Napišite najljepše pismo, pošaljite ga BH Pošti i osvojite nagradu

Klix.ba
Mladi iz BiH će i ove godine imati priliku pokazati svoju kreativnost i tako učestvovati u takmičenju za najbolje pismo, a pored toga osvojiti i vrijedne nagrade.

Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo, zajedno sa Hrvatskom poštom Mostar i Poštama RS-a te Agencijom za poštanski promet BiH, i ove godine organizira izbor najljepšeg pisma za mlade ljude u Bosni i Hercegovini.

Ovo takmičenje je dio međunarodnog koje svake godine organiziraju Svjetski poštanski savez (UPU) i UNESCO. Tema ovogodišnjeg, 42. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama je "Napiši pismo o tome zbog čega je voda dragocjena".

Najbolje pismo iz BiH predstavljat će našu zemlju na međunarodnom takmičenju. Žiri će u BiH izabrati najbolje pismo, a potom će ga poslati Svjetskom poštanskom savezu gdje će ući u konkurenciju za izbor najljepšeg pisma za mlade ljude 2013. Bitno je napomenuti to da na takmičenju mogu učestvovati mladi do 15 godina.

U BH Poštama nam je rečeno da se pisma mogu slati do 1. aprila ove godine do kada traje takmičenje. Nakon toga slijedi izbor najboljih pisama među kojima će biti i pobjedničko pismo, zatim najkreativniji rad te još osam pisama koje žiri izabere za posebne nagrade.

Kako kažu u BH Poštama troje prvoplasiranih će biti nagrađeni biciklima i novčanim nagradama od po 500, 300 i 200 KM, kao i njihovi nastavnici maternjeg jezika sa 100 KM. Tu su nagrade i za ostale učenike čija pisma budu među najboljima.

Dodjela nagrada ove godine bit će upriličena krajem maja na svečanosti u Banjoj Luci, a troškove puta za pobjednike snose poštanski operateri.

Prošle godine najljepše pismo je napisao Ivo Buhač, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Biograci". Njegovo pismo je i naš portal objavio prošle godine i možete ga pročitati ovdje.

Učenici koji žele učestvovati u nagradi trebaju obratiti pažnju na sljedeće: Napisani tekst mora biti njihov originalni i dužine do 800 riječi, pismo mora sadržavati sve elemente pisma (mjesto i datum, adresa pošiljaoca i primaoca, početni i završni pozdrav kao i odgovarajući potpis na kraju), uz rukopisom napisano pismo, potrebno je dostaviti i njegov prepis otkucan na kompjuteru ili pisaćoj mašini. Pored toga potrebno je dostaviti i sljedeće podatke: Ime i prezime učenika, datum rođenja, adresa stanovanja, ime i prezime nastavnika maternjeg jezika, broj riječi u pismu, naziv i adresa škole, brojevi telefona učenika i škole.

Adresa na koju treba poslati pismo je JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo, Služba marketinga, ul. Obala Kulina bana 8, 71.000 Sarajevo, uz naznaku: Takmičenje u pisanju pisama. O takmičenju mošete pronaći informacije i na www.posta.ba.