Ima lakše povrijeđenih
0

Napadnuta grupa bh. radnika u Libiji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Libiji je stanje sve napetije. Grupa bh. radnika napadnuta je u popodnevnim satima u Bengaziju i među njih 80 ima lakše povrijeđenih.

Ovo je za Federalnu TV u telefonskom razgovoru kazala supruga jednog od njih. Na telefone u Ambasadi BiH u Libiji i Ministarstvu vanjskih poslova BiH ne javlja se niko.

Među 1.500 bh. državljana, koliko ih se, prema procjeni Ministarstva vanjskih poslova BiH, nalazi u Libiji, većinom su radnici naših kompanija Energoivest i Hidrogradnja. S nemirima na ulicima Libije suočen je i određeni broj medicinskih sestara i tehničara iz Kantona Sarajevo.

Prema dosadašnjim, ranije iznesenim podacima kojima raspolaže Ambasada BiH u Tripoliju, među nastradalim tokom sukoba u Libiji nema državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MVP-a BiH. Državljani BiH mole se da ne putuju u Libiju, a onima koji žive ili trenutno borave u Libiji preporučuje se da izbjegavaju javna okupljanja i da se pridržavaju mjera sigurnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je aktiviralo tim za krizne situacije koji konstantno prati situaciju u Libiji i poduzima neophodne korake radi zaštite bh. državljana i organiziranja njihove eventualne evakuacije iz Libije. MVP BiH ostvaruje kontakte s nadležnim institucijama u BiH i Ambasadom BiH u Tripoliju, te libijskom ambasadom u Sarajevu, kao i ambasadama zemalja koje graniče s Libijom ili su u istom regionu.

Državljani BiH u Libiji kojima je potrebna pomoć mogu je zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Tripoliju na broj telefona 00 218 21 477 43 27 (iako se trenutno niko ne javlja). Članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Libiji mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Tripoliju na ovaj broj ili novouspostavljenu info-liniju u MVP-u BiH u Sarajevu na broj telefona 033 281 310.