SDU BiH
0

Napad na Mišu Vidovića - izraz politizacije medijskog prostora

FENA
Povodom napada na novinara FTV-a u Mišu Vidovića u Banjoj Luci, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećanac izdao je saopćenje u kojem se navodi da je jučerašnje obraćanje direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić novinarima u Banjoj Luci iskorišteno za promociju neprofesionalnosti i primitivizma pojedinih novinara iz RS-a.

U saopćenju se navodi da ovakvo stanje u medijima samo oslikava atmosferu potpune politizacije medijskog prostora u Republici Srpskoj i u BiH u kojoj se od strane pojedinih novinara, privatno i "profesionalno" ne prihvata drugačije mišljenje osim "zvanične" verzije koja se medijima servira od aktuelnih vlasti.

“Da situacija bude gora, u pojedinim političkim subjektima na snazi su zabrane i svojevrsni politički bojkot pojedinih medija koji imaju drugačiji stav od onog koji je prihvatljiv za određenu političku opciju“, stoji u saopćenju.

SDUBiH izražava zabrinutost zbog ovakvog ponašanja političara i novinara u BiH kojim se, nažalost, daje objektivna slika vrlo niskog nivoa razvoja jednog demokratskog društva koje se najbolje mjeri slobodom medija.

Stoga SDUBiH apelira na Vladu FBiH da ponovo razmotri davno upućen zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog Zakona FBiH od SDU-a kojim bi se novinarima osigurala krivično pravna zaštita, a svaki napad na novinara ili fotoreportera u izvršavanju zadataka smatrao bi se krivičnim djelom i u skladu s tim sankcionirao.

"Smatramo licemjernim ponašanje pojedinih stranaka koje deklarativno osuđuju napade na novinare, dok s druge strane odbijaju da u Parlamentu FBiH podrže prijedlog SDU-a BiH o krivčno-pravnoj zaštiti novinara", navodi se u saopćenju.