Prijetnja građanima
0

Naloženo zatvaranje spornog gradilišta u Nahorevskoj

FENA
U Općini Centar je u utorak održana vanredna sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite, zbog bespravne gradnje velikog objekta u Nahorevskoj ulici kod broja 5, a koju izvodi Bedro Hasanović.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te Prve policijske uprave PS Centar.

Bespravna gradnja se izvodi u neposrednoj blizini instalacija distributivnog voda zemnog gasa čime se u veliku opasnost dovode stanovnici ovog kraja i okolni stambeni objekti i komunalna infrastruktura.

Konstatovano je da je prije svega interes i sigurnost građana općine Centar zaustavljanje daljnje izgradnje, te da se trebaju uključiti sve nadležne kantonalne inspekcije i javna preduzeća koja trebaju prekinuti dovod gasa, struje i vode na gradilište, kao i isporuku betona.

Prema odredbama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH investitor izgradnje bespravnog objekta može biti krivično kažnjen od jedne do tri godine zatvora.

Dogovoreno je da Štab preko mjesnih štabova CZ i savjeta mjesnih zajednica "Breka-Koševo II" i "Pionirska dolina - Nahorevo" upozna građane koje žive na ovom području kolika im realna opasnost prijeti zbog izvođenja radova na trasi plinskog cjevovoda.

Kako je saopćeno iz Informativne službe Općine Centar, za vrijeme trajanja sjednice Općinskog štaba CZ, nadležni građevinski inspektor Općine Centar je, u skladu sa zakonom, investitoru naložio da odmah zatvori gradilište o čemu je obaviješten i predstavnik PU Centar.