OHR
0

Nalog supervizora o spomenicima u Brčkom

FENA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je danas nalog supervizora o spomenicima kojim se olakšava legalizacija postojećih i podizanje novih spomenika palim pripadnicima bivših zaraćenih armija u Bosni i Hercegovini, kao i novog spomen-obilježja svim civilnim žrtvama u Brčkom u ratu 1992.-1995. godine i Drugom svjetskom ratu, saopćeno je iz OHR-a.

Zakon o spomenicima i simbolima u Brčkom postoji od 2003. godine, ali njegova potpuna primjena je do sada bila sporna. Stoga je supervizor odlučio da pomogne udruženjima i političkim strankama da riješe ovo pitanje prije završetka supervizije i da razmotri zahtjeve da ovo pitanje bude riješeno putem naloga supervizora.

Supervizor je ohrabren duhom sporazuma koji su postignuti početkom novembra 2009. godine između svih političkih stranaka, a zatim i između boračkih udruženja, kao i brojnim razgovorima koje je održao s udruženjima porodica nestalih osoba i njihovoj jednoglasno izraženoj želji da ovo pitanje bude riješeno uz uvažavanje principa međusobnog poštovanja, tolerancije i jednakosti naroda u Brčkom.

Nalogom je potvrđen prethodno postignut dogovor o lokacijama za spomenik palim pripadnicima ARBiH ispred Grand hotela "Posavina", spomenik poginulim pripadnicima HVO-a ispred zgrade stare vijećnice ("Vijećnica") i spomenik civilnim žrtvama rata iza Vijećnice.

Kao što je dogovoreno s vlastima Distrikta, nalogom je također omogućeno da sredstva neophodna za sve spomenike budu osigurana u budžetu Distrikta za 2010. godinu iz neutrošenih sredstava za kapitalne projekte za 2006. godinu.

Izdvajanje sredstava će zadovoljiti princip da se prema svim zainteresovanim stranama jednako postupa, ali se u obzir morala uzeti činjenica da su svi poreski obveznici Distrikta već izdvojili značajna sredstva za spomenik ispred hotela "Jelena" kao naknadu za prethodno nezakonitu eksproprijaciju zemljišta na kome se taj spomenik nalazi i na kome će se i dalje nalaziti.

Ovim nalogom supervizora je ukinuta zabrana podizanja spomenika koja je nametnuta nalogom supervizora od 23. marta 2007. godine i kojim je boračkim udruženjima omogućeno da realizuju svoje projekte u skladu sa upravnim postupkom.

Spomenik svim civilnim žrtvama ratova u Brčkom će biti projekt Vlade Distrikta koji će uskoro biti započet objavljivanjem javnog konkursa za najbolje prijedloge za idejno rješenje. Nakon izbora, idejno rješenje koje bude izabrano kao najbolje bit će realizirano putem daljnjeg konkursa.

  • Bio sam veoma impresioniran željom koju su izrazile sve strane uključene u razgovore koji su trajali nekoliko mjeseci da sporazumno riješe ovo pitanje. Značajno je to što će prema sporazumima koje su postigli spomenici trima zaraćenim armijama biti locirani 200 metara jedan od drugog, što je još jedan pokazatelj posebne prirode Brčko Distrikta, rekao je supervizor.