Stari Grad, Sarajevo
0

Nakon zemljotresa, 60 prijava o oštećenjima

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Služba civilne zaštite Stari Grad jučer i danas zaprimila je oko 60 poziva zbog štete koja je nastala na objektima na području ove općine kao posljedica zemljotresa zabilježenog jučer ujutro.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrdio direktor Civilne zaštite Stari Grad Zejnil Vukas, uglavnom se radi o manjim oštećenjima, kao što je unutrašnje pucanje zidova.

"Većinom su nam se javljali građani koji stanuju u padinskim dijelovima na području općine Stari Grad, kao što su naselja Vratnik, Mjedenica, Širokača, Bistrik. Naši službenici koji su jučer i danas bili na terenu napravit će izvještaj i proslijediti ga Komisiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća", istakao je Vukas.

Podsjećamo, potres se desio u utorak ujutro u 3.46 sati, sa epicentrom 16 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, na području planine Ozren.

Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 3,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio šest stepeni Merkalijeve skale.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite upozorili su građane da nema razloga za paniku jer većina građevina u Kantonu Sarajevo može podnijeti potrese jačine i do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Napomenuli su da u slučaju učestalosti potresa slijede uputstva koje je izdala Civilna zaštita.