BiH
0

Nakon žalbe Ilije Jurišića: Apelacioni sud u Beogradu otvara raspravu 23. septembra

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Apelacioni sud u Beogradu je nakon ročišta održanog 2. aprila po žalbi odbrane Ilije Jurišića donio odluku da otvori raspravu u ovom predmetu i zakaže je za 23. septembar, saopćeno je danas iz Fondacije "Istina Pravda Pomirenje".

Po ocjeni Jurišićevog advokata Đorđa Dozeta, to je za odbranu dobro rješenje jer će opet imati priliku da ukaže na propuste Vijeća Višeg suda u Beogradu, koje je u ponovljenom postupku osudilo Iliju Jurišića na 12 godina zatvora, navedeno je također u saopćenju.

Po navodima Fondacije, Jurišićev advokat Dozet napominje da se Apelacioni sud uvijek odlučuje na ovaj korak kad procijeni da je prvostepeni sud nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenično stanje, na što je ukazano i u žalbi.

Fondacija podsjeća da je svojevremeno Okružni sud u Beogradu nepravomoćno osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.

Odbrana se žalila i tu je presudu ukinuo Apelaconi sud te oslobodio Jurišića iz troipogodišnjeg pritvora, naloživši obnovu postupka pred potpuno izmijenjenim sazivom sudskog vijeća.

U obnovljenom postupku se Viši sud u Beogradu potpuno oglušio na preporuke Apelacionog suda te ponovno osudio Jurišića na 12 godina zatvora.

"Na ovaj način maratonski sudski proces, koji je zbog navodno počinjenog ratnog zločina na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. pokrenut protiv Ilije Jurišića, nakon punih osam godina privodi se kraju. Ne postoji mogućnost ponovnog vraćanja predmeta", navodi Fondacija "Istina Pravda Pomirenje" koja vrši monitoring nad tim sudskim procesom.