BiH
63

Nakon višegodišnje borbe radnika: Feroelektro od danas ponovo u državnim rukama

Piše: Er. M.
Ministarstvo trgovine Federacije BiH konačno je uspjelo uvesti novog vršioca dužnosti direktora Senada Smajića u posjed pečata i ključeva firme Feroelektro, potvrdio je za Klix.ba federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Osamnaest mjeseci nakon presude Kantonalnog suda o raskidu kupoprodajnog ugovora i niza opstrukcija Stanić Investa, kao bivšeg kupca, koji je na sve moguće načine onemogućavao Vladu Federacije BiH da, kao većinski vlasnik Feroelektra uđe u posjed svojih nekretnina, početkom februara je na skupštini dioničara konačno došlo do smjene Nadzornog odbora sa Goranom Stanićem na čelu, a Vlada FBiH je imenovala novi saziv Nadzornog odbora.

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu donio je konačnu odluku o raskidu ugovora o privatizaciji s kompanijom Stanić Invest zbog neispunjavanja uvjeta. Od prije dvije godine vlasnik 60,6 posto Feroelektra je bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine.

Feroelektro je bio četvrta najjača trgovinska kompanija u bivšoj Jugoslaviji. Stanić Invest kupio ju je 2004. godine za milion eura, a kupoprodajnim ugovorom se obavezao da će u roku tri godine u kompaniju investirati blizu 12 miliona eura i zaposliti još 200 radnika.

No, desilo se suprotno, broj radnika je sa tadašnjih 167 smanjen na 57, a imovina Feroelektra, koja se procjenjuje na više od 300 miliona eura, protivno zakonu, korištena je kao zalog za dobivanje kredita.