Mjeri se u stotinama miliona KM
3

Nakon više od 70 godina, rudnik zlata u Fojnici bit će aktiviran

Klix.ba
Nakon više od 70 godina Rudnik zlata i srebra u Bakovićima kod Fojnice trebao bi ponovo biti aktiviran. Prema svim stručnim analizama, na ovom području postoje nalazišta sa oko pet tona rude iz koje se dobija zlato i srebro. Njihova vrijednost mjeri se stotinama miliona dolara.

Rudnik Bakovići kod Fojnice jedno je od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Europi. Do 1939. godine, do kada je rudnik bio aktivan, iz njega je izvađeno preko 2.000 kilograma čistog zlata i puno više srebra. Vlasti Federacije BiH odlučile su ponovno pokrenuti eksploataciju zlata i srebra iz tog nalazišta jer će to, po njihovom mišljenju, doprinijeti razvoju toga kraja, kao i punjenju budžeta, piše Slobodna Evropa

Mještani fojničkog sela Bakovići pozdravili su mogućnost aktiviranja rudnika, ali uz određene uslove.

"Normalno da su svi za napredak svoga mjesta, tako i mi Bakovića, ali ne po svaku cijenu. Treba voditi računa i treba znati kakva će biti eksploatacija, da li će to biti površinski kopovi - iako oni tvrde da će to biti dubinska bušenja savremenim metodama, da ne bi puno utjecali na okoliš i da se ne bi uništila šuma i napravilo ruglo. Jer, šta bi značilo kada bi sada u Bakovićima svaki dan kamioni prolazili i prašina se dizala?“ kazao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bakovići Tomislav Bošnjak.

Iz Rudnika zlata Bakovići nekada se dnevno vadilo i do sedam kilograma zlata. Rudnik je u svojim najboljim vremenima zapošljavao i do nekoliko stotina radnika.

Osamdesetpetogodišnji Mato Bučo sjeća se još kao dječak tog vremena jer u mu je otac bio nadzornik rudnika. Bila su to, kaže, zlatna vremena, za ovaj kraj.

"Po 700 ljudi, koliko se ja sjećam, tada je radilo u rudniku. Ovdje su bile velike barake, zgrade, kuće. Cesta je bila. Još onda je bio telefon ovdje proveden iz Fojnice, i mi smo imali telefon. Poslije je, pred ovaj rat, uništen. Sjećam se da su ljudi tu radili i dolazili sa raznih mjesta, naseljavali se tu - i bili su raznih struka", priča Bučo.

Nevres Jemendžić, predstavnik Općine Fojnica, kaže da će ovaj projekt višestruko doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice.

"Kad je u pitanju stav općine Fojnica, naša će lokalna zajednica podržati takvo otvaranje. Dosadašnji zakon je davao lokalnim zajednicama veoma malo mogućnost da iskoriste svoja prirodna bogatstva koja se mogu dati putem koncesija. Općina Fojnica je imala vrlo malo koristi od koncesije koje su davane na izvoz šuma, na izgradnju mini centrala i ostalog. Vjerovatno je zbog toga pokrenuta inicijativa u Parlamentu Federacije o promjeni zakona o koncesijama, tako da bi lokalne zajednice imale daleko više koristi od eksploatacije svojih prirodnih bogatstava", smatra Jemendžić.

Ostalo je još sačekati konačno donošenje zakona o koncesijama FBiH, nakon čega će biti raspisan međunarodni tender za izbor koncesionara. Koncesija će biti dodijeljena kompaniji koja bude ponudila najviše novca.

"Interes je sada veoma veliki kad govorimo o zlatu. Čim smo obznanili prošle godine da planiramo ući u jedan takav projekat, bilo je poziva iz čitavog svijeta - od Kine, Rusije, SAD-a, nekih evropskih zemalja, Turske", navodi Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Osim finansijskih efekata, aktiviranje Rudnika Bakovići doprinijet će i u naučnom smislu jer će se ovaj kraj, koji oduvijek poznat po rudnom bogatstvu, i adekvatno istražiti, piše Elobodna Evropa.