Crni dani SNSD-ove vladavine
383

Nakon velikih obećanja prošlog 9. januara, Dodik doveo RS do prosjačkog štapa

Piše: Edita Gorinjac
Milorad Dodik
Milorad Dodik
S vrha brda svaka staza vodi nizbrdo, malo ko je tome izvrdo, kaže jedna pjesma, što bi predsjednik bh. entiteta RS i SNSD-a mogao osjetititi pod vlastitim nogama. Osim što ga niko više ne doživljava ozbiljno u RS-u, BiH, regiji i svijetu, tvrdi opozicija, "razulareni diktator", kako ga je nazvao DP, se suočava sa posljedicima vlastite i pohlepe njegovih najbližih saradnika.

U tom entitetu su recesiju i službeno "priznali" prošle sedmice. Crni dani, kada je u pitanju ekonomija, su sadašnjost i bliska budućnost RS-a, firme se zatvaraju, a obespravljeni najavljuju izlazak na ulice. Dolaskom zloslutne 2013. počela je i najoštrija i najranija predizborna kampanja u BiH, ako one u ovoj zemlji zapravo ikada i prestaju.

U sedmogodišnjoj vlasti SNSD i njegov lider se prvi put ozbiljnije suočavaju s kritikama opozicije, koja od Dodika traži objašnjenje gdje je nestao novac iz budžeta tokom njegove vladavine, da javno iznese podatke o svojoj imovini za koju se tvrdi da je nelegalno stečena te da se istraže sumnjive privatizacije i poslovanja SNSD-ovih vlada i vladinih institucija.

Sve to dolazi i uoči 21. godišnjice osnivanja ovog entiteta, koja se obilježava danas, a čiji je historijski kontekst nastanka dobro poznat. Neće biti spektakularnog obilježavanja kao prošle godine, kada su Dodik i njegov SNSD u centru Banje Luke i preko režimskih medija te na raznim akademijama poveli građane tog entiteta u daleku budućnost kroz šarene laže u kojima je obećavano ostvarenje američkog sna. Podsjetimo na ono što je Dodik prošle godine obećao, a što RS pod njegovom vladavinom sigurno neće doživjeti.

U simulaciji dnevnika koji je prikazan na akademiji prošle godine, a kakav će navodno gledatelji u tom entitetu vidjeti 9. januara 2032., prikazani su maštoviti prilozi u kojima je RS poljoprivredna sila koja proizvodi auhtohtonu vrstu jabuke pogačarke i prodaje je širom svijeta. Mašta nema granice, pa je tako prikazan i automobil na električni pogon, koji bi se također proizvodio u RS-u, a u zavisnosti od potreba služio bi kao dvosjed, četverosjed i šesterosjed. Zamazivao je Dodik oči i ekološkom kućom za kojom će načisto poludjeti i u Americi, jer se eto takva, u obliku elipse i otporna na zemljotrese, proizvodi baš samo kod Dodika. Godine 2032. u Foči će, namaštali su autori dnevnika, živjeti Belgijanac koji će u taj grad godišnje dovoditi oko 100.000 turista.

Na rubu siromaštva i u rangu prosjaka su hiljade ljudi u tom entitetu, a Dodik ih očito želi još, pa je pozvao i Srbe s Kosova da im se pridruže. "Oni nemaju posao ni na Kosovu, ali bismo mogli za početak da im ponudimo neko zemljište i da im pomognemo da naprave imanja, da jedan dio njih dobije poslove ili da ih podržimo da rade u poljoprivredi ili na neki drugi način. Ionako sada bijedno i siromašno žive tamo, a još nisu sigurni", kazao je Dodik u intervjuu za srbijanski Blic.

Nema Dodik šta ponuditi ni onima u RS-u, a kamoli onima s Kosova, što i on zna. Ali, zna i to da su Srbi slabi na Kosovo, pa to koristi, kao i priču o zaštiti nacionalnih interesa, za čime uostalom posežu sve politike i političke elite poput Dodikove kada im se bliži kraj. Od presudne važnosti za srpski narod u RS-u je, naravno, ništa drugo do njegov ostanak na vlasti, pokušava to tako javnosti predstaviti lider SNSD-a. Ne bude li njega, neće biti ni RS-a. Tako ga žele rušiti i nevladine organizacije kojima je, ustvrdio je prije nekoliko dana Dodik, neko izvana dao 10 miliona dolara da u RS-u prirede "proljeće" poput onog u arapskim zemljama. Ništa neuobičajno za predsjednika RS-a.

Za budućnost tog entiteta je zabrinuta i haška osuđenica Biljana Plavšić. Boji se, kaže, da RS neće dočekati 22. rođendan. Oštro je kritikovala posljednja dešavanja na relaciji vlast-opozicija te ocijenila da će "Srbi sami sebi doći glave". Posebno joj se nije svidjela svađa predstavnika političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH o tome ko će biti izbačen, a ko će ostati u vlasti. Savjetuje im da trebaju biti jedinstveni. Ali, kako ostati jedinstven na jednom frontu, ako ste na drugom ljuti protivnici. Zabrinuta je Plavšić, čini se, ponajviše za Dodika, koji ju je posjećivao dok je robijala za ratne zločine, a ukoliko se Dodiku dokaže kriminal za koji ga se proziva, imat će i ona priliku uzvratiti mu posjete, ako do tada poživi i ako bh. pravosuđe smogne snage procesuirati ga.

Sudbina pojedinih čelnika RS-a je, čini se, završiti u zatvoru. Njeni osnivači i njihovi saradnici su robijali ili im se još uvijek sudi za ratne zločine. Svi odreda su se borili za srpske interese, a iz svake borbe su izlazili nikad bogatiji, dok je narod bio sve siromašniji. Ako vas ne opameti prošlost, podsjetit će vas na to budućnost. Prilika je 2014. godine.