Gradsko vijeće Mostara
0

Nakon tumačenja OHR-a povučeni regulacioni planovi

FENA
Mostar
Mostar
Regulacione planove za mostarska naselja Centar II i Sjeverni logor predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić povukao je s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća, nakon što je Ured visokog predstavnika (OHR) dostavio tumačenje prema kojem je za usvajanje regulacionih planova potrebna dvotrećinska većina izabranih vijećnika u Gradskom vijeću.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Ćorić je spomenute regulacione planove proglasio usvojenim, iako je za njih glasovalo 18 vijećnika, odnosno natpolovična većina.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić osporio je tu odluku s obrazloženjem da je za usvajanje svih dokumenata koji se odnose na prostorno uređenje potrebna dvotrećinska većina te je zatražio tumačenje od OHR-a, koji je jučer potvrdio Bešlićev stav.

Na početku današnje sjednice Ćorić je kazao kako tumačenje OHR-a znači da regulacioni planovi nisu usvojeni te je odlučio da se vijećnici o njima danas ponovno ne izjašnjavaju.

Pitanje regulacionih planova i prostornog uređenja, kao i OHR-ovo tumačenje izazvalo je žestoku polemiku u Gradskom vijeću pa su tako hrvatski vijećnici tražili kaznenu odgovornost predsjednika Gradskog vijeća, dok su bošnjački vijećnici optuživali hrvatske da opstruiraju usvajanje regulacionih planova kako bi spriječili izgradnju i razvoj dijela grada na lijevoj obali Neretve.

Klub hrvatskih vijećnika odbacio je te optužbe uz obrazloženje da regulacioni planovi koji dolaze na sjednice Gradskog vijeća nisu usklađeni s važećim prostornim planom Mostara iz 1990. godina.

Neđeljko Prljeta iz SDP-a BiH postavio je pitanje odgovornosti mostarskog gradonačelnika zbog takvog stanja te izgubljenih miliona maraka.

"Regulacioni plan je jedini provedbeni plan na osnovu kojeg se radi program uređenja, a na osnovu program uređenja utvrđuje se naknada koji su investitori dužni platiti. Očigledno je da je zbog nepostojanja regulacionih planova grad izgubio desetke miliona maraka", upozorio je Prljeta.

U izjavi za novinare u pauzi zasjedanja Faruk Ćupina iz SDA kazao je da se Mostar nalazi u raljama građevinskog lobija te da pojedinci u Gradskom vijeću i gradskoj upravi rade u interesu pojedinih političkih struktura i lobističkih grupa.

"Poslovni objekti u jednom dijelu grada, poput Mercatora, Tuša ili sportske dvorane, grade se bez regulacionih planova. S druge strane, kada se pokušava u drugom dijelu grada nešto graditi onda se potežu nekakvi zakonski elementi", kazao je Ćupina.

Predsjednik Kluba vijećnika Hrvata Marko Gilja izjavio je da se procedura i zakonitost moraju poštivati: "Neko stalno, mimo zakona, pokušava provući neke svoje planove i svoje interese".

Današnjoj sjednici Gradskog vijeće Mostara nije prisustovavo gradonačelnik Ljubo Bešlić zbog službenog puta u Kinu.