Mladen Ivanić za Sarajevo-x.com
0

"Nakon što je odustao od referenduma, Dodika više niko neće shvatati ozbiljno"

Razgovarala: Edita Gorinjac
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), na Šestom saboru stranke ponovo je izabran na tu funkciju. U razgovoru za Sarajevo-x.com je govorio o planovima stranke na predstojećim lokalnim izborima u BiH, o aktuelnoj političkoj krizi u zemlji i njenim posljedicama prije svega na građane, o odgovornosti izbornih pobjednika za loš imidž države, te o političkom porazu Milorada Dodika i njegovom povlačenju pred pitiscima međunarodne zajednice. Implementaciju rezultata oktobarskih izbora na državnom nivou mogli bismo vidjeti tek krajem godine, mišljenja je Ivanić. Za Vladu Republike Srpske je rekao kako se silno trudi da ništa ne radi, dok se ekonomski problemi odražavaju na život građana u svoj svojoj surovosti.

Na Šestom saboru Partije demokratskog pogresa (PDP) ponovo ste izabrani za predsjednika stranke. Koji su Vaši, odnosno stranački glavni ciljevi u naredne četiri godine? Hoće li biti važnijih promjena u njenom djelovanju na političkoj sceni općenito?

Glavni prioritet PDP u naredne četiri godine jeste opoziciono djelovanje, bilo da se radi o Republici Srpskoj ili na nivou Bosne i Hercegovine. Sam program mi imamo praktično definisan, još prije dvije godine smo ga usvojili, gdje su dati konkretni elementi djelovanja u raznim oblastima života, od njega nemamo namjeru odustajati i na tome ćemo i insistirati.

Je li rano sada govoriti o predstojećim lokalnim izborima ili već imate neke planove i ambicije?

Naš plan je da se pokušamo zajednički dogovoriti sa ostalim opozicionim partijama da zajednički nastupamo na lokalnim izborima. Mi mislimo da je to jedini način da se u pravom smislu riječi postavi izazov pred SNSD. To znači da je naša želja da na sljedećim lokalnim izborima opozicione partije imaju po jednog kandidata za načelnike opština, što bi od prilike značilo da će naša ponuda biti da od nekih 63 opšine jedno 40-tak načelničih kandidata bude iz reda SDS-a, a 23 iz ostalih opozicionih partija, što odgovara i broju podrške glasača na posljednjim izborima. Imamo namjeru i do jeseni na tu temu razgovarati, postići vrlo konkretan dogovor i nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Mislim da svi oni koji žele da opozicija nešto napravi, moraju podržati taj zajednički nastup.

Kakve su Vaše prognoze oko formiranja vlasti na državnom nivou. Po Vašim najoptimističnijim prognozama kada bismo mogli imati implementaciju izbornih rezultata na nivou BiH?

Tu postoje samo dvije opcije. Ili ćemo vlast imati relativno brzo, to znači da je sasvim moguće da motiv vladajućih partija i u Federaciji i u Republici Srpskoj bude brzo formiranje vlasti, ili je nećemo imati do kraja godine. Druge opcije ja ne vidim. To znači, ili će se ovi koji su zainteresovani za formiranje vlasti i kojima je to na određeni način i obaveza, tu mislim prvenstveno na SNSD i SDP, odnosno koalicije koje oni predvode, ili će oni to brzo napraviti, ili od toga zaista nema ništa do kraja godine. Ako me pitate šta je realnije očekivati, čini mi se da je to ova druga opcija, jer su koncepcijske razlike u razmišljanjima ovih partija koje bi prirodno trebale činiti većinu, logički činiti većinu, a to su pobjedničke u FBiH i u RS-u, tolike da ja sumnjam da će se one brzo dogovoriti.

Kakve su posljedice toga?

Posljedice su loš imidž zemlje, evo mogli ste i sami vidjeti, spuštanje kreditnog rejtinga koji se desio u ovoj sedmici, od stabilnog ka negativnom, što ukazuje da se dugoročno ne može funkcionisati bez institucija da to ne proizvede loše efekte. Negativni efekti će dakle biti i politički i ekonomski, vaš politički imidž zemlje i ekonomski - nedostatak investicija. Strane investicije u BiH su pale, one su danas zanemarljive, a bez stranih investicija ova zemlja nema ekonomske perspektive. Zato mislim da su te posljedice katastrofalne, a odgovornost za to snose vladajuće partije kojima je važnije međusobno prepucavanje nego sve ono što bi bilo dobro za građane ove zemlje.

Kakav će biti konačni epilog nedavne posjete visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton? Mislite li da je Ashtonove došla u Banju Luku samo da bi nagovorila Dodika da odustane od referenduma ili ćemo u narednom periodu vidjeti još neke Dodikove ustupke? Mislim da je samo odustajanje od referenduma ogroman politički ustupak i rekao bih veliki politički poraz koji je Milorad Dodik doživio. On to naravno pokušava predstaviti kao svoj silni rezultat, ja mislim da će on biti vrlo aktivan sada u dijelu koji se odnosi na formiranje vlasti i imam osjećaj da će on biti taj koji će imati motiv da se vlast formira što prije, tako da stičem utisak da će njegova retorika koju je tako snažno vodio posljednjih godina, nakon ove posjete potpuno pasti i da nakon ovoga Dodika više niko neće ozbiljno shvatati i da će te njegove galame od sada prolaziti bez neke velike pažnje. Neke druge ustupake u ovom trenutku mislim da nije realno pretpostaviti i ne mislim da je u nekoj drugoj oblasti napravio neki veći ustupak.

Evo još jednom ponavljate da je odustajanje od referenduma bio Dodikov veliki politički poraz. Mislite li da će građani RS-a na određeni način kazniti lidera SNSD-a, i kompletnu stranku, odnosno Dodikovu političku nedosljednost, možda već na sljedećim izborima?

Pazite, Dodik je zahvaljući snažnom utjecaju na medije uspio da napravi takav ambijent da je on maltene neka vrsta pobjednika. Međutim, ta atmosfera je vrlo privremena, jer vrlo brzo će se pokazati da od toga nema ništa i da Dodik u suštini nije ništa dobio, osim što je preuzeo obavezu da učestvuje u reformi pravosuđa, što bi se inače desilo. Ambijent kojeg je on napravio u početku zahvaljujući plaćenim medijima i analitičarima koji pozitivna mišljenja o njemu govore za novac, mislim da je ta faza završena i da se on sada počinje suočavati sa ozbiljnim problemima, a prvi od njih je kako će izgledati ta Skupština RS-a na kojoj on treba da donese odluku o povlačenju odluke o referendumu. Biće vrlo tužno, a i smiješno gledati iste ljude koji su prije 20 dana govorili da treba provoditi referendum, kako sada ubjeđuje javnost da to ne treba, jer je to velika pobjeda. Mislim da će on to jako teško uspjeti i da ti negativni efekti polako počinju dolaziti do izražaja.

A hoće li ga narod kazniti, to je sada teško pretpostaviti. Dok god narod bude vjerovao više praznim riječima, bez obzira na činjenicu da nema nikakvog efekta od Dodikovog djelovanja ni na političkom planu, pogotovo ne na ekonomskom, i dok god to narod bude prihvatao Dodik će funkcionisati. Kad će narod reći dosta tome, meni je vrlo teško reći u ovom momentu, vjerujem da će to biti već na narednim izborima, ali to nikada nije sigurno. Na koji način će teći reforma pravosudnog sistema u BiH, odnosno njegovog usklađivanja sa evropskim normama? Koja su moguća riješenja za BiH?

Neće tu biti ništa novo, jer niko nije preuzeo nikakvu obavezu niti je dao neke garancije. Oni će iznijeti svoje poglede na stanje u pravosuđu i nastojati da naprave ambijent koji odgovara nekoj vrsti evropskih standarda i normi. Šta to sve podrazumijeva konkretno ja ovog trenutka ne znam, ali sam uvjeren da oni (međunarodna zajednica op. a.) neće pristati na ukidanje Suda BiH, što je Dodik očekivao, uvjeravan sam da će čak biti pretpostavka da se formira Vrhovni sud BiH, što je potpuno suprotno od onoga o čemu je Dodik govorio. Biće tu nekih manjih promjena koje bi se inače desile, ali suštinski ne očekujem ništa posebno. Naprotiv, mislim da će doći do jačanja i pravosuđa i pravosudnih institucija, što je evropska norma i sa čime se ja u potpunosti slažem.

I za kraj, kako ocjenjujete dosadašnji rad Vlade RS-a i da li mislite da je Vlada spremna i da se može uhvatiti u koštac sa najizraženijim problemima u tom entitetu, prije svega ekonomskim?

U Republici Srpskoj postoji samo Dodik, a Vladu niko ni ne primjećuje, kao da je nema. Odnosno, Vlada se jako trudi da ništa ne radi, i sa tog stanovišta vi kada bi ste danas pitali ljude ko su ministri i ko je na čelu Vlade, većina ne bi znala ni ko je premijer. Ovo je jedna Vlada koja je potpuno izgubljena, koja u suštini ništa ne radi, koja nema nikakvog koncepta, i kako sam ja volio da kažem "Vlada kontinuiteta", a to znači da se u RS-u ništa ne događa, da nema obećanih autoputeva, da nema obećanih aerodroma, da nema velikih investicija...U suštini nema ništa osim prazne priče, a stvarni život je jako loš, 38.000 ljudi je u zadnje dvije godine ostalo bez posla. Ova sadašnja Vlada je i sama tome dala doprinos. U Banjoj Luci više nema "Mljekare" koja je bila simbol grada godinama, u Banjoj Luci više nema štamparije "Glasa srpskog" koja je bila simbol grada, u Banjoj Luci se polako gasi i Fabrika duhana koja je bila simbol grada, Banja Luka polako tone. Ja mislim da će se i dalje nastaviti negativan trend i da će vrlo brzo doći do problema, a već je i došlo. Evo danas je već 18. maj, a penzije nisu isplaćene u cjelini, a morale su biti do 10. maja. Polako, ali sigurno se ti ekonomski problemi pokazuju u svoj svojoj surovosti, a vlast na njih nema nikave odgovore.