Izumiranje banjalučkih aleja
0

FOTO / Nakon starog hrasta umire i kesten

Piše: V. T.
Čini se da Banja Luka, grad koji je bio nadaleko poznat po svojim drvoredima i zelenilu, polako ostaje bez svojih zaštitnih simbola.
Prije nekoliko dana objavili smo informaciju o simboličnom ispraćaju najstarijeg drveta u gradu na Vrbasu, a naš čitalac danas nam je poslao fotografiju na kojoj se vidi da stari hrast u naselju Nova Varoš nije jedini primjer izumiranje banjalučkog zelenila.

Na fotografiji se jasno može vidjeti da je i stari kesten u Gundulićevoj ulici ovog ljeta počeo da se suši i odbrojava svoje poslednje dane.

Drvo, čiji list je slučajno ili ne proglašen zaštitnim simbolom grada na Vrbasu nalazi se u blizini naselja Pentagon u Boriku.

Banjalučani sa kojima smo razgovarali kažu da strahuju kako su hrast iz ulice Svetozara Markovića i kesten u Gundulićevoj prve žrtve nekontrolisane gradnje i betoniranja svakog djela krajiške ljepotice.

Podsjećamo, gradske vlasti u Banjoj Luci u septembru prošle godine list kestena su označili kao zvanični suvenir grada, ali koliko se vodi briga o ovom drvetu pokazuje najnoviji primjer.