BiH
216

Nakon šest mjeseci nastavljena proizvodnja u Fabrici Konjuh iz Živinica

Piše: D. Brkić
Radnici živiničke Fabrike namještaja Konjuh jutros su poslije šest mjeseci pauze nastavili sa proizvodnjom. Do kraja sedmice očekuju se prvi gotovi proizvodi koji će biti isporučeni na tržište, a Sindikat Konjuha očekuje da će u skorije vrijeme svi radnici biti angažovani u procesu proizvodnje.

Pored stotinjak radnika koji su bili radno angažovani danas je u proizvodne hale ušlo 35 radnika koji su bili na listi čekanja, a još 150 radnika nadaju se da će se vratiti na svoja radna mjesta.

Radnicima Konjuha duguje se više od deset plata te uplate za penziono i zdravstveno osiguranje. Međutim, nagomilani problemi radnika Konjuha u skorijem vremenskom roku neće biti riješeni. Resorni ministar Mulaga Fejzić formirat će tim koji bi trebao napraviti plan revitalizacije nekadašnjeg privrednog giganta.

Zanimljivo plan revitalizacije svojevremeno je pravio i aktuelni premijer Bahrija Umihanić u vrijeme kada je bio predsjednik Nadzornog odbora Konjuha. Njegovi prijedlozi nikada nisu implementirani, a gubitak Konjuha premašio je 20 miliona KM.