BiH
34

Nakon SDA i SNSD uspostavio saradnju sa Komunističkom partijom Kine

Piše: Š. B.
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik i šef Odjeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Tao ozvaničili su i utemeljili u Pekingu početak saradnje dvije partije.

SNSD i Komunistička partija (KP) Kine su preuzeli obavezu jačanja razmjene i iskustava u upravljanju države, a visoka delegacija KP Kine će već za nekoliko dana uzvratiti posjetu.

"Čvrsta rukovodeća uloga Komunističke partije Kine ključna je za brz razvoj ove zemlje, a ona sama ima jak centar u djelu predsjednika Si Đipinga", rekao je šef Odjeljenja za međunarodne odnose ove stranke Song Tao, piše infopale.com.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao kako je razgovor i uspostavljanje saradnje sa KP Kine od velikog značaja i kako su u Kini oduševljeni uspjehom koji je ostvaren izgradnjom termoelektrane Stanari.

"Kada sam bio sa predsjednikom Kine u Beogradu, on je isto pominjao taj projekat. Postali smo poznati u čitavoj Kini zbog toga i veoma je važno da uspostavimo tu saradnju. Kineske kompanije su pokazale sposobnost da mogu da na najbolji mogući način realizuju te projekte. Međupartijska saradnja je najbolji mogući uvod u dobru ekonomsku saradnju", rekao je Dodik.

Komunistička partija Kine će podsticati kineske kompanije da jačaju saradju i ulažu u Republiku Srpsku, a Srpska želi još veću ulogu i aktivno učešće u projektu “jedan pojas- jedan put” u okviru sporazuma 16+1, odnosno zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom.

"Ovo je poruka koju će imati sve njihove kompanije, jer su sve njihove kompanije najvažnije državno vlasništvo. Ako imamo dobru ekonomsku saradnju, to znači da smo dobili ‘zeleno svjetlo’ i od same partije da se kompanije angažuju kod nas. Mi smo došli da pokušamo animirati ljude i kompanije na principima ekonomske saradnje, formiranjem slobodnih ekonomskih zona. To je projekat koji bi mogao da bude veoma uspješan u narednim godinama u Republici Srpskoj. Rekli su da će ohrabriti kompanije. Mislim da će dolazak delegacije Komunističke partije Kine kod nas krajem mjeseca još više ojačati mogućnost realizacije tog projekta", naglasio je Dodik.

Najbolji primjer dosadašnje saradnje je izgradnja TE Stanari.

"Republika Srpska je spremna da prihvati kompanije iz Kine i treba ih ohrabriti, što će biti najlakše iz specijalne ekonomske zone o čijim se izgradnjama pregovara", zaključio je Dodik.

Saradnju sa Komunističkom partijom Kine ranije ove godine ostvarila je i Stranka Demokratske akcije, čija je delegacija u aprilu održala više radnih sastanaka u Odjeljenju za međunarodne veze CK KP sa zamjenicom direktora Yan Yuqing, zamjenikom ministra Zhou Li i predstavnicima Nacionalnog instituta za administraciju.

Delegacija je posjetila i Ambasadu BiH u Pekingu gdje je razgovarala sa ambasadorom Borislavom Marićem i ostalim uposlenicima našeg diplomatskog predstavništva.

"Višegodišnja saradnja između Komunističke partije NR Kine i SDA predstavlja medij za uspostavu bolje i jačanje već postojeće saradnje dvije stranke, a samim tim i dvije prijateljske države na privrednom, ekonomskom, kulturnom i drugim društveno-političkim planovima", zajednički je zaključak sa sastanka.

SDA i KP su dogovorile jačanje privrednih veza te navele kako je ekonomska saradnja NR Kine i BiH u uzlaznoj putanji. Pored ovoga, dogovorene su i višemilionske investicije u energetski sektor, pisala je Slobodna Bosna.