BiH
192

Nakon priloga na Discoveryju o bh. piramidama hakirana stranica Piramide Sunca

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pristup web stranici Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" od jutros nije moguć. Ovo se dogodilo nakon što je Discovery Science Channel objavio 30-minutni dokumentarac o bosanskim piramidama u okviru serijala "Neobjašnjene misterije".

Predsjednik Fondacije Semir Osmanagić kazao je za Klix.ba da je riječ o opstruiranju i da se to sa stranicom dogodi svaki put kada se objavi neko važno otkriće, svjetski stručnjaci potvrde postojanje piramida ili priču o njima objave poznati svjetski mediji.

"Imali smo dosta važnih događaja nakon čega stranica ne bi radila. Ovo se dogodilo nakon što je emitovana emisija na Discovery Science Channelu. Mi nemamo dovoljnu podršku ovdje jer nama većina turista dolazi iz vana, oko 99 posto volontera su iz inozemstva i slično je i sa medijima koji pokazuju interesovanje, kao i istraživačima. Kod nas je zastupljeno ignorisanje. Ali mi idemo dalje, imamo nova otkrića, idu otkopavanja...", rekao je Osmanagić za naš portal.

Kazao je kako bi i neki svjetski stručnjaci također željeli sakrili činjenice o bosanskim piramidima.

"Sada je i ugledni medij poput Discoveryja to objavio i dolazi do sukoba u pogledu da su piramide bile grobnice faraona. To nije samo mala Bosna u pitanju već cijela historija koja bi se sada promijenila", rekao je Osmanagić.

Ova emisija je upravo napravila ogroman korak u promjeni naučne paradigme svijeta: piramide nisu grobnice faraona, već energetske mašine, a najveća i najstarija od svih je upravo Bosanska piramida Sunca. U emisiji novinari to i dokazuju različitim mjerenjima i fenomenima elektromagentne zrake na samom vrhu piramide.

Emisija na Discoveryju će se ponavljati tokom sezone 2014/15. i procjena je da će je pogledati 20 miliona ljudi.