BiH
0

Nakon potpisivanja SAA uputit će se zahtjev za izdavanje besplatnih viza

FENA
Zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH da naša zemlja dobije olakšicu u smislu besplatnog izdavanja viza od zemalja Šengenskog sporazuma uslijedit će nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) u Luksemburgu 16. juna, izjavio je danas za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Šef bh. diplomatije je kazao da će bh. delegacija iskoristiti boravak u Luksemburgu da bi se otvorili razgovori o toj temi, jer tu treba razgovarati s predstavnicima zemalja Šengenskog sporazuma i uputiti im ovaj poziv.

  • Bitan preduvjet je da potpišemo SAA i nakon toga idemo u diplomatske aktivnosti vezano za ovaj naš zahtjev, rekao je Alkalaj.

On je najavio da će se putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH dati instrukcije ambasadorima BiH da obiđu odgovarajuće odjele u ministarstvima zemalja domaćina i obave razgovore.

  • Nakon toga imat ćemo kompletnu sliku kakav je stav zemalja Šengena, rekao je Alkalaj.

U međuvremenu, Feni je iz Vijeća ministara BiH rečeno da je Interresorna radna grupa za pregovore o liberalizaciji viznog režima dužna da do kraja naredne sedmice, odnosno u roku od 15 dana nakon što je generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Michael Leigh uručio ministru Alkalaju Mapu puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH prošlog četvrtka, pripremi akcioni plan za izvršenje aktivnosti iz Mape puta i dostavi ga Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Članovi Interresorne radne grupe koja je imenovana na sjednici Vijeća ministara BiH 29. maja su Samir Rizvo, predsjedavajući, zatim Mirko Lujić, Saliha Đuderija, Vinko Dumančić, Dragan Mektić, Siniša Macan, Zoran Perković i Jadranka Matić.