Procjenjuje se štata
0

Nakon poplava u Srebrenici vodostaj Križevice u opadanju

SRNA
Rijeka Križevica u Srebrenici
Rijeka Križevica u Srebrenici
Na području Srebrenice prestala je da pada kiša pa su vodostaji Križevice i drugih rječica u opadanju i voda se povukla iz kuća u poplavljenim naseljima Žuti Most i Soloćuša, izjavio je Srni član Štaba Civilne zaštite ove opštine Cvijetin Maksimović.

Prema njegovim riječima, timovi Civilne zaštite su na terenu i otklanjaju posljedica nevremena, te procjenjuju štetu.

Maksimović je dodao da je mehanizacija i dalje na terenu i da se radi na izgradnji improvizovanog nasipa radi zaštite kuća na Žutom Mostu u slučaju novih padavina i izlivanja Križevice iz korita.

U ovom naselju vodena stihija srušila je jednu novoizgrađenu kuću.

"Jutros se radi na sanaciji posljedica jučerašnjih poplava, a mehanizacija će u toku dana biti raspoređena na sanaciju brojnih odrona i klizišta koja su se pojavila uz puteve na cijelom podučju opštine, te u naselju Vidikovac gdje je ugrožena jedna kuća", naveo je Maksimović.

Prema njegovim riječima, timovi Civilne zaštite i vatrogasci čiste propuste na lokalnim putevima koje su bujice zapušile drvećem i muljem da bi se vode vratile u korita i spriječila dalja erozija seoskih puteva.

Maksimović je rekao da je u toku i sanacija klizišta kod brane jalovišta Rudnika olova i cinka u Sasama, a da komunalci čiste naneseni mulj, šljunak, pijesak i granje koje su bujice nanijele sa padina na ulice Srebrenice.

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice sa mještanima već su uklonili granje i drveće sa nekoliko zapušenih propusta pa se potoci vraćaju u korita i smanjuje se plavljenje njiva i nanošenje štete koju voda izaziva na seoskim putevima.

Zbog zamućenosti vode na vodozahvatu gradskog vodovoda u Zelenom Jadru, Srebrenica ima prekide u vodosnabdijevanju kako bi se spriječio ulazak mulja u cjevovod i sistem za prečišćavanje vode. Snabdijevanje električnom energijom normalizovano je na cijelom području opštine osim dijela naselja Žuti Most gdje je voda odnijela nekoliko elektro stubova, rečeno je u opštinskom Štabu Civilne zaštite gdje je organizovano redovno dežurstvo i praćenje stanja na terenu.