BiH
0

Nakon ostavke Zlatara, v.d. direktor će biti izabran iz reda uposlenika Fonda

FENA
Procedura izbora vršioca dužnosti direktora Fonda za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo bit će provedena ovih dana, a v.d. direktor će biti izabran iz reda uposlenika Fonda, potvrdio je danas FENI ministar za boračka pitanja KS-a Hajriz Bećirović.

“Ovih dana ući ćemo u proceduru imenovanja v.d. direktora Fonda, a onda će v.d. direktor raspisati konkurs za izbor Upravnog odbora, jer je i Upravni odbor podnio ostavku. Kada se završi procedura s izborom Upravnog odbora, onda će Upravni odbor raspisati konkurs za upražnjeno mjesto direktora. To je zakonska procedura, koju trebamo uraditi”, kazao je ministar Bećirović.

Dodao je da će, najvjerovatnije, već sutra o pitanju imenovanja v.d. direktora Fonda raspravljati Vlada KS-a.

“Sutra ću ako to Vlada bude zahtijevala ponuditi kandidata za v.d. direktora. Po nekoj proceduri i logici za v.d. bi trebao biti postavljen dosadašnji zamjenik direktora, ali ne mora uvijek to da bude princip, ali uglavnom je tako”, kazao je ministar Bećirović.

Prema njegovim riječima, već se otklanjaju propusti u vezi s rasvjetom i ostalim mjerama osiguranja na mezarju.

“Rasvjetu smo pojačali s još dva reflektora. Svi nišani, ne samo predsjednika Izetbegovića su popravljeni. I turbe koje je bilo izletjelo iz ležišta smo popravili i doveli u normalno stanje”, kazao je ministar Bećirović, naglasivši kako će ovi nedostaci biti otklonjeni i prije roka od 60 dana koji je dala Vlada KS-a.