BiH
122

Nakon odlaska zvaničnika: Veliki broj vjernika uživa u ljepoti Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon ceremonije svečanog otvorenja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci brojni vjernici koji su ovim povodom došli grad na Vrbasu imali su priliku da uđu u džamiju i pomole se.

Na samom kraju ceremonije otvaranja, vjernike je pozdravio premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, nakon čega su zvanice otišle na svečani ručak.

Policija je nakon odlaska zvaničnih delegacija pustila vjernike u džamiju, koji su iskoristili priliku da se pomole, kao i da se fotografišu pored banjalučke ljepotice.

Povodom otvaranja Ferhadije, u Banju Luku je danas, prema riječima Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, došlo oko 120 autobusa i nekoliko stotina privatnih automobila, a prema prvim procjenama svečanosti je prisustvovalo šest do osam hiljada ljudi.

Ceremonija otvorenja ponovo izgrađene džamije, tačno 23 godine nakon što je srušena, protekla je dostojanstveno i bez incidenata.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija izgrađena je 1579. godine sredstvima prvog bosanskog beglerbega Ferhad-paše Sokolovića. Polovinom prošlog vijeka uvrštena na je UNECO-ovu listu svjetske baštine, a minirana je i srušena 7. maja 1993. godine. Obnova Ferhadije trajala je 15 godina.