PDP
0

Nakon odlaska u opoziciju, prvi kadar istupio iz stranke

FENA
Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a Zoran Mastilo istupilo je iz članstva Partije demokratskog progresa (PDP) i podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u organima partije, Izvršnog odboru i Predsjedništvu.

Mastilo je u subotu na vanrednoj pres-konferenciji u Bijeljini kazao da će u narednom periodu "kao profesionalac", izaban na direktorsko mjesto u fondu PIORS-a, nastaviti da obavlja tu dužnost.

Kao razlog za istupanje iz PDP-a je naveo neslaganje s aktuelnom politikom stranke i istupanje PDP-a iz vladajuće koalicije u RS-u.

Odbio je da kaže da li će preći u neku drugu stranku, istićući da "želi da se u punom smislu i kapacitetu posveti Fondu PIO, njegovom radu, razvoju i reformi".

Mastilo očekuje da će mu biti omogućeno da, kako kaže, nastavi, s ispunjavanjem dobrih rezultata rada Fonda PIO, jer ga je na čelnu funkciju u toj javnoj instituciji prije dvije godine u redovnoj konkursnoj proceduri imenovala Vlada RS-a uz podršku PDP-a.

Radi podsjećanja, PDP je nedavno i zvanično istupio iz koalicije sa SNSD-om, a pozvali su Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića i premijera RS-a Milorada Dodika da smijeni njihove ministre, odnosno zamjenika u tim tijelima ili će sami podnijeti ostavke.

Istovremeno, PDP je ocijenio da svi kadrovi PDP-a, koji su birani javnim konkursom, treba da ostanu na sadašnjim pozicijama.

Zoran Mastilo prvi je kadar te stranke koji je izrazio neslaganje s odlukom da ode u opoziciju te prvi nakon toga i napustio redove PDP-a.