BiH
27

Nakon obnove Kamena kuća u tvrđavi Kastel uskoro otvara svoja vrata

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Do kraja mjeseca zvanično će biti otvorena Kamena kuća u sklopu banjalučke tvrđave Kastel. Kako nam je rečeno u Administrativnoj službi Grada Banjaluka, Kamena kuća je u potpunosti renovirana, u njoj će biti smješten muzej, a prilikom zvaničnog otvaranje će biti upriličena izložba koja je dogovorena sa UNESCO-om.

"U toku su aktivnosti na izgradnji vrelovoda koji će omogućiti priključak za grijanje svih cjelina, čime će biti stečeni uslovi  za otvaranje i početak rada Kamene kuće. Radovi na prvoj fazi Cjeline 2 su u toku i teku po planiranoj dinamici, a rok za završetak je planiran početkom 2016. godine", ističe Nevena Blagojević-Podrić, šef Odsjeka za odnose sa javnošću u Administrativnoj službi Grada Banjaluka.

U dvogodišnjim radovima na tvrđavi Kastel, pored Kamene kuće, sanirana je i sjeverna kapija, kao i bedemi na južnoj strani tvrđave, uz Vrbas. U toku je i sanacija ljetne pozornice i zidina oko sjeverne kapije. Finansijska sredstava za rekonstrukciju  su osigurana iz  EU fondova i njihov ukupan iznos je oko sedam miliona KM, dok je  Grad Banjaluka  za potrebnu tehničku dokumentaciju, dozvole, te rekonstrukciju trafostanice i izgradnju vrelovoda do sada uložio oko dva miliona KM.

Kada bi se mogla očekivati kompletna rekonstrukcija ove banjalučke znamenitosti, nemoguće je prognozirati  jer nastavak radova na rekonstrukciji ovisi o osigravanju finansijskih sredstava. Prema prognozama stručnjaka cjelokupna rekonstrukcija tvrđave koja se prostire na 48.000 metara kvadratnih koštat će oko 25 miliona maraka.