BiH
778

Nakon napada u Kriterionu: Ovo se mora promijeniti, dosta je više!

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom Art kinu Kriterionu danas je održana konferencija za medije nevladinih asocijacija povodom napada na osoblje i posjetioce centra koji se desio u petak navečer.

Vanja Lazić, direktorica Kriteriona, istakla je da se radi o drugom napadu u centru te da je to razlog da se pošalje glasna poruka da se nasilje ne smije dešavati i da ga treba osuditi.

"Kriterion ostaje ovdje sa otvorenim vratima i nastavit ćemo se boriti. Voljeli bi da nam se u toj borbi pridruže institucije u gradu i državi", rekla je Lazić.

U okupljanju građana i medija učestvovao je i Mario Nenadić, ministar pravde Kantona Sarajevo, koji je istakao kako je u Kriterion došao kao građanin, ali i kao predstavnik institucija.

"Ja ne mislim da je ono bio incident i nasilničko ponašanje. Bio sam zbunjen jer su te osobe puštene nakon kratkog pregleda njihovih aktivnosti. Ovo nije nasilničko ponašanje –ovo je puno više od toga. Kada govorimo o ksenofobiji i homofobiji mi nemamo osnovne vizije i kao društvo ne razumijemo o čemu se radi. Želim da vidim šta misle građani kako bi sutra mogao razgovarati sa tužiteljstvom i sudijama jer je ovo ozbiljna situacija i ovo je nešto čemu se mora stati u kraj. Ovo se mora promijeniti kada je u pitanju svaka vrsta nerazumijevanja i strahova – dosta je više", rekao je Nenadić u obraćanju prisutnima u punoj dvorani art kina.

Njemu se pridružila i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je istakla da frustracije u društvu tjeraju na nasilničko ponašanje i zločin iz mržnje.

"Moramo usmjeriti energiju na podizanje svijesti i kažnjavanju zločina jer svi ljudi zaslužuju pravo na slobodu i život", zaključila je Đapo.

Podsjećamo, nekoliko osoba napalo je u petak navečer konobara Kriteriona, te mu tom prilikom nanijelo lakše tjelesne povrede. Uhapšene su osobe inicijala L.K., L.B., Č.Š. i M.M., svi rođeni 1998. godine. Oni su ubrzo nakon hapšenja pušteni na slobodu.

Sarajevski otvoreni centar tvrdi da se radi o homofobičnom napadu i apeluju na Tužilaštvo da hitno procesuira ovakve napade.