BiH
8

Nakon jučerašnjeg nevremena u Cazinu proglašeno stanje elementarne nepogode

Piše: M. Ć.
(Foto: Facebook)
Nakon olujnog nevremena koje je jučer popodne pogodilo šire područje općine Cazin, u ovom gradu danas je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Jako nevrijeme, praćeno snažnim vjetrom i gradom veličine oraha koje je jučer poharalo Cazin ostavilo je iza sebe ogromne štete u pojedinim dijelovima općine, ponajviše sjeverozapadnim i zapadnim.

Područja na kojima su zabilježene najveće štete danas je obišao načelnik općine Nermin Ogrešević koji je, na osnovu prikupljenih podataka i prijedloga Štaba Civilne zaštite, proglasio stanje elementarne nepogode.

"Za brojna domaćinstva štete su zaista velike. Prema prvim procjenama uočili smo da je među prioritetima sanacija krovišta na porodičnim kućama pa će pomoć u krovnoj cigli biti prvi korak koji ćemo poduzeti. Štete na poljoprivrednim usjevima su sigurno još veće i proglašenje elementarne nepogode je logičan slijed. To je ujedno i jedini način da najugroženije porodice dobiju pravo na pomoć u sanaciji nastalih šteta s viših nivoa vlasti", istakao je Ogrešević.

Prema zvaničnim informacijama, područja Donje i Gornje Koprivne, kao i naselja Vilenjača, Zmajevac i Memića brdo u Stijeni mjesta su u kojima su ekipe Civilne zaštite i općinske Komisije za procjenu šteta zabilježile najviše oštećenih objekata i uništenih usjeva. Za sada, nema podataka o finansijskim razmjerama štete.

No, prava je sreća da nije bilo stradalih lica, s obzirom na to da je padao led nezapamćene veličine, a o tome najbolje svjedoče polomljena stakla na prozorima kuća i poharani usjevi.