BiH
0

Nakon izlijevanja ulja iz fabrike Bimal, očišćeno priobalje Save

FENA
Foto: Sava
Foto: Sava
Preventivni štab Fabrike jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog je tokom vikenda sanirao posljedice do kojih je došlo zbog odstupanja u procesu pretakanja ulja.

Zahvaljujući već uspostavljenom poslovanju po ISO standardu i izuzetnom zalaganju zaposlenih, kompanija "Bimal" je u veoma kratkom roku uspjela preduzeti hitne mjere zaštite okoliša i rijeke Save postavljanjem separatora koji su odvojili ulje od vode.

Tako je snažnim muljnim pumpama očišćeno priobalje Save, a većina ulja je zadržana u krugu fabrike.

-Od ranih jutarnjih sati u subotu 23. juna preventivni štab "Bimala" zajedno sa svim uposlenima uspio je zaustaviti dotok ulja iz rezervoara u oborinsku kanalizaciju. Ono što smo naučili tokom rada preventivnog štaba je i činjenica da sistem upravljanja prema ISO i HACCP standardima nudi siguran metod za minimiziranje štete u slučajevima kada dođe do nepredviđenog odstupanja u procesu proizvodnje, izjavila je glasnogovornica "Bimala" Nataša Pucar.

Nakon što je Sava zaštićena petobranskim sistemom zaštite, utvrđena je i količina ulja. Riječ je o 120 tona jestivog sirovog suncokretovog ulja čiji je najveći dio putem implementiranih preventivnih mjera zadržan u krugu Fabrike "Bimal", saopćeno je iz ove fabrike.

U brčanskoj fabrici za proizvodnju jestivog ulja "Bimal" 23. juna u 06.30 sati primijećeno je odstupanje u automatskom procesu pretakanja ulja te izlijevanje ulja iz rezervoara u oborinsku kanalizaciju i u rijeku Savu.