BiH
5

Nakon glavnog sastanka lidera procesa Brdo-Brijuni: EU neće biti potpuna bez integracije JI Evrope

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Okončan je plenarni sastanak lidera regiona, učesnika procesa Brdo-Brijuni, a glavna poruka je da Evropska unija neće biti potpuna bez integracije Jugoistočne Evrope.

Zajednička poruka koja je poslana nakon plenarnog sastanka lidera regiona je da se sve zemlje Jugoistočne Evrope moraju graditi međusobno povjerenje i razumijevanje putem dijaloga.

"Usaglasili smo se da ćemo rješavati otvorena pitanja, da ćemo sarađivati u procesu integracija u EU i interesanata za NATO, da ćemo sprovoditi postojeće bilateralne i multilateralne sporazume, da ćemo raditi na povećanju sigurnosti, unapređenju obrazovnog sistema, ali i da ćemo unapređivati ekonomsku konkurentnost", istakao je ispred domaćina ovogodišnjeg samita predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor poručio je da će se EU u narednom periodu više baviti sama sobom, ali da to ne treba obeshrabriti zemlje regiona koje provode reforme u cilju pristupanja EU.

"Međusobno se moramo stimulirati jer proces reformi ne smije biti ugrožen. Ja EU ne vidim kompletnu bez integracije Jugositočne Evrope", kazao je Pahor.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da uprkos brojnim izazovima pred kojima se nalazi EU treba raditi na jačanju međusobnog povjerenja, te da raduje pristupanje Crne Gore NATO savezu.

Poručila je da lideri regije kroz proces Brdo-Brijuni žele dati političku podršku saradnji na putu proširenja EU.

Domaćin procesa Brdo-Brijuni 2017. godine bit će Makedonija.