BiH
119

Nakon dženaze u Potočarima: Tišina i smiraj za ubijene Srebreničane

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što je danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari obavljena dženaza za još 175 žrtava, čime se broj do sada ukopanih povećao na 6.241, u Memorijalnom centru je ostala samo tišina i smiraj za ubijene Srebreničane.

Porodice, prijatelji, komšije, rođaci ukopali su svoje najmilije i vratili se svojim kućama u nadi da će počinioci zločina nad Podrinjcima jednoga dana biti kažnjeni.

U mezarju Memorijalnog centra ostalo je 6.066 bijelih nišana i 175 zelenih koji su, nakon 19 godina, danas pronašli svoj smiraj.

Obilježavanje 11. jula 1995. godine, 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica nastavlja se i narednih dana.

Tako će u organizaciji Udruženja porodica žrtava genocida, u nedjelju, 13. jula biti upriličena posjeta masovnim stratištima u Potočarima: zgrada Elektroprenosa, Kravica, Pilica, Brana, Petkovci, Branjevo, Orahovac i Kasaba.

U istoj organizaciji, u četvrtak, 17. jula planirana je posjeta stratištu u Trnovu.

U subotu, 2. augusta, bit će upriličeno svečano otvaranje obnovljene džamije porušene tokom genocida u Srebrenici u Daljegošti.