BiH
6

Nakon dvogodišnjeg zastoja intenzivirana saradnja parlamentaraca BiH i Srbije

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović i predsjednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine (NS) Republike Srbije Marinika Tepić razgovarali su danas o saradnji, konstatujući da je ona nakon pasivnog stanja tokom posljednje dvije godine intenzivirana posljednjih nekoliko mjeseci, dobivši konkretne oblike.

Lovrinović je podsjetio na interparlamentarnu konferenciju u Srbiji prije mjesec dana, kada su razgovarali o korištenjima IPA fondova i prekograničnoj saradnji, što je i podstaklo na poboljšanje saradnje i organiziranje današnjeg susreta u Sarajevu.

"Cilj i jednoj i drugoj delegaciji jeste da parlamentarci u ovom procesu koji je pred BiH i Srbijom, imaju što veći udio", kazao je Lovrinović na pres-konferenciji nakon jutrošnjeg sastanka u Sarajevu, u okviru posjete delegacije Odbora za evropske integracije NS Republike Srbije Parlamentarnoj skupštini BiH.

Tepić je kazala da ne postoji "nikakav papir, sporazum ili memorandum koji može da zamijeni dijalog između ljudi".

"Dijalog je jedini put da otvorimo novo poglavlje, ali i da intenziviramo ovu saradnju", istakla je Tepić, dodajući da direktna komunikacija podiže sve rampe i otvara puteve bolje saradnje, a što se posebno odnosi na evropski put obiju država.

Kako je rekla, na današnjem sastanku delegacija iz Srbije predložila je uspostavljanje redovne komunikacije i susrete članova dvaju odbora, najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće, na šestomjesečnom ili kvartalnom nivou.

Također su predložili da budu suorganizatori ili domaćini nove interparlamentarne konferencije koja će se baviti prekograničnom saradnjom i IPA fondovima.

Predsjednica Odbora za evropske integracije NS Republike Srbije podsjetila je da je Srbija i do sada pružala podršku BiH na njenom evropskom putu te poručila da će nastaviti pružati solidarnu i tehničku pomoć, imajući u vidu da Srbija već ima iskustvo koje može biti od koristi za našu zemlju.

Dodala je da ovaj proces nosi i tehnička, kao i mnoga teška politička pitanja, tako da je neophodno osigurati i učešće nevladinog sektora kao korektiva vlasti.

Programom posjete predviđen je susret s Grupom za susjedne zemlje Parlamentarne skupštine BiH te razgovor gostiju iz Srbije sa članovima Kolegija Doma naroda.

Delegaciju Odbora za evropske integracije NS Republike Srbije, osim predsjednice Tepić, čine i članovi Dušica Stojković, Muamer Bačevac, Zvonimir Đokić.