BiH
36

Nakon druge faze Strategije BHANSA će biti osposobljena da preuzme kontrolu nad zračnim prostorom

FENA
Imenovanjem uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine od Vijeća ministara BiH u prvom redu je ispunjen dio zaključka Parlamentarne skupštine BiH koji se odnosi na imenovanje uprave Agencije.

Šest godina nakon što je donesen zakon o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, prvi put je u zakonskoj proceduri legalno izabran menadžment, umjesto dosadašnjih dugogodišnjih vršilaca dužnosti.

Izbor menadžmenta će biti snažan podsticaj Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi da preuzme vodeću ulogu u provedbi druge faze Strategije za razvoj sistema upravljanja zračnim prometom i realizaciji odgovarajućeg Akcionog plana i uspostavljanju kontrole nad cjelokupnim zračnim prostorom BiH.

Naredna aktivnost odnosi se na drugi dio skupštinskog zaključka, a to je izrada Akcionog plana u kojem će se definirati aktivnosti, izvršitelji i rokovi za provedbu druge faze Strategije razvoja sistema za upravljanje zračnim prometom.

Taj plan će izraditi Ministarstvo u saradnji sa BHANSA-om i EUROCONTROL-om, evropskom organizacijom za sigurnost zračne plovidbe.

Nakon provedbe druge faze Strategije, BHANSA će biti osposobljena da preuzme kontrolu nad cjelokupnim zračnim prostorom iznad BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.