BiH
0

Nakon četiri sata utvrdili dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gotovo četiri sata od oficijelnog početka, utvrđen je dnevni red 20. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je otvorena danas u Sarajevu.

Zbog mnoštva tačaka, sjednica neće biti danas i završena. Najavljeno je da će nakon prekida u 18 sati, biti nastavljena iduće sedmice.

Poslanik Ismet Osmanović podsjetio je da su pripreme za 20. redovnu sjednicu vršene mnogo ranije i da je trebalo da bude održana 7. maja.

Više od dva sata (prije utvrđivanja dnevnog reda) danas proteklo je u podnošenju poslaničkih inicijativa i postavljanju pitanja odgovornim institucijama o različitim problemima iz političkog, ustavnog ili privrednog života Federacije. Preostalo vrijeme (do utvrđivanja dnevnog reda) proteklo je u redovnoj pauzi i dogovoru o tačkama dnevnog reda.

Za postavljanje poslaničkih pitanja i podnošenje inicijativa obično je rezerviran jedan, prvi sat sjednice, ali je ovog puta učinjena iznimka.

Odgovori na pitanja gotovo po pravilu stižu poslanicima na narednoj sjednici izuzev ako su upućena nekom od konkretnih funkcionera iz Vlade FBiH, koji inače prisustvuju sjednicama Parlamenta.

U utvrđenom dnevnom redu 20. redovne sjednice su izmjene ili dopune mnoštva federalnih zakona a jedna od tačaka u vrhu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj konsolidaciji Javnog preduzeća Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo za period od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine.