BiH
0

Nakon burne sjednice Predstavničkog doma, danas zasjeda Dom naroda FBiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dan nakon burne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, prema oficijelnoj najavi, u Sarajevu danas treba da zasjeda Dom naroda.

Formalno, u najavljenom dnevnom redu su i zakoni iz seta antikoruptivnih propisa, predloženih iz Federalne vlade, koji su jučer u Predstavničkom domu bili povod za oprečna mišljenja i na momente tešku raspravu.

Od dva zakona iz tog seta, Predstavnički dom je jučer jedan odbacio a da niko nije prigovorio na proceduru tog čina, dok je u vezi s odbacivanjem drugog, prema komentarima nakon sjednice, diskutabilna validnost glasanja. Tu je, naime, predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić (Savez za bolju budućnost BiH) proglasio da glasanje počinje nakon gotovo dvosatne rasprave, ne o sadržini zakona, već o proceduralnim pitanjima - da li je zakon povučen ili je ostao u dnevnom redu.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH napustili su sjednicu kad je do glasanja ipak došlo. Uvjereni su da se glasanje nije smjelo desiti i da je predsjedavajući prekršio Poslovnik s obzirom na to da je već po otvaranju ove tačke dnevnog reda, federalni premijer Nermin Nikšić za parlamentarnom govornicom rekao da uime predlagača, Federalne vlade, povlači zakon jer je tokom rasprave o srodnom, prethodnom antikorupcijskom propisu, bilo jasno da ni naredni neće dobiti podršku.

Drugi poslanici, najviše iz Saveza za bolju budućnost BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH, tvrdili su da se i o drugom zakonu treba izjasniti jer je, po njima, ostao u dnevnom redu pošto je predsjedavajući formalno otvorio tačku. Oni su glasali protiv oba propisa.

Uobičajeno je da Dom naroda smatra izlišnim razmatrati nešto što je več odbacio Predstavnički dom mada se danas može očekivati eventualna refleksija jučerašnjih dešavanja.

Materija Vladinih predlaganih zakona, od kojih je jedan odbačen na diskutabilan način, jeste oduzimanje nelegalno stečene imovine u FBiH i suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Osim njih su u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i predložene izmjene aktuelnog zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji prema obračunatim a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine i Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima. Tu su i predloženi zakoni o inspekcijama Federacije, o izmjenama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza Federacije Bosne i Hercegovine, kao i zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga te o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava i mnoštvo drugih propisa.