BiH
57

Nakon 55 mrtvih: Sarajevo izrazilo saučešće bratskom Tianjinu

Piše: I. P.
U srijedu navečer snažna eksplozija pogodila je kineski grad Tianjin prilikom koje je poginulo najmanje 55 građana.

Bila bi to još samo jedna tragedija na drugoj strani planete da nije jedne zanimljive činjenice - Tianjin i Sarajevo su gradovi pobratimi još od 28. maja 1981. godine.

Osnovna definicija zbratimljenih gradova jeste sporazumna težnja uvezanih sredina za ekonomskom i kulturnom razmjenom.

Prve posjete delegacija gradova zabilježene su iste godine, kao i 1982. i 1983. Ratne okolnosti su na nekoliko godina prekinule saradnju, da bi se ista obnovila 1998. kroz umjetničku koloniju koja je posjetila glavni grad BiH za vrijeme Sarajevske Zime.

Foto: EPA
Foto: EPA

U junu 2001. godine delegacija Grada Sarajeva posjetila je kineski lučki grad gdje je dogovoren nastavak ekonomske, kulturne i saradnje na polju obrazovanja. Godine 2011. trgovačka delegacija Tianjina posjetila je Sarajevo gdje se sastala i sa predstavnicima nekoliko državnih institucija.

Možda Grad nije u mogućnosti poslati veću pomoć od one u obliku riječi podrške, ali to bi čelništvo Tianjina sigurno znalo cijeniti. Upravo je to čelništvo Sarajeva uradilo jutros, a u obliku pisma saučešća, potvrđeno je iz Gradske uprave za Klix.ba.

Zašto je to važno? Iz prostog razloga što Sarajevo ima puno pravo da na osnovu sporazuma sa bratskim gradovima od istih zatraži pomoć. Pravo se i upražnjava kao što je to bio slučaj za vrijeme majskih poplava.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tada je gradonačelnik glavnog grada BiH uputio apel pobratimskim, partnerskim i prijateljskim gradovima, te međunarodnim asocijacijama čiji je Sarajevo član, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruže pomoć stanovnicima poplavljenih područja na cijeloj teritoriji države.

Isto tako, holandski Groningen koji je također pobratismki vezan sa Tianjinom već je poslao riječi saučešća za porodice poginulih, a ponudio je i pomoć pri potrazi za preživjelima.

"Ne očekujem da će kineski grad zaista zatražiti našu pomoć, ali smatramo da će znati poštovati našu gestu", rekao je Joost van Keulen, zamjenik načelnika Groningena.